Posted on October 2, 2017

Συνέντευξη-Nik Levantis: Οι φωτογραφίες του διαβάζονται

nik1

[Nik Levantis fb profile]

{Το ραντεβού ήταν στις 9.00 το πρωί}

08:05

Nik Levantis
Καλημέρα από Αθήνα. FYI εγώ είμαι ήδη εδώ

nik3

Eirini
Καλημέρα από τον συννεφιασμένο Βορρά, αγαπητέ. Είμαι στον 2ο καφέ. 🙂

Nik Levantis
Μετράς απο πότε;
Από την αρχή της χρονιάς εγώ είμαι στον τρίτο

Eirini
αχχαχαχ
Τι πίνεις αντί για καφέ; Εκτός και αν δεν νυστάζεις ποτέ..

Nik Levantis
Δεν πίνω κάτι αντί καφέ, για να με ξυπνάει δηλαδή. Κατά τη διάρκεια της μέρας πιθανώς θα πιω κανένα πράσινο κατά προτίμηση τσάι όμως!

 

Eirini
Εγώ νυστάζω με το τσάι, τι γίνεται; Είμαστε από άλλο πλανήτη; Άλλη ράτσα; Τι;

 

Nik Levantis
Γενικά πολλοί μου το λένε αυτό αλλά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι εγώ είμαι περίεργος χαχα

Eirini
“Υπέροχος” διάβασα αντί για “περίεργος”. Χμ..

Nik Levantis
Έχουμε πάει το autocorrection σε αλλά επίπεδα!

Eirini
χαχαχ

Nik Levantis
Πάντως να ξέρεις με αφορμή τον καφέ εντυπωσιάστηκα με το πόσοι δεν πίνουν και δεν μιλάνε!
Ανακάλυψα παντού γύρω μου τέτοιους!
Και online βέβαια υπήρχε μια ανταπόκριση

nik11

Eirini
Είστε πολλοί αλλά είστε σκόρπιοι. Προσωπικά με σοκάρει το γεγονός να μη πίνει κάποιος καφέ. Και να του αρέσουν οι μπάμιες βέβαια. Αφύσικα πράγματα.

Nik Levantis
Μια ιδέα είναι όλα!

Eirini
Κι ερχόμαστε στο σχόλιο που σου άφησα όταν αποκάλυψες πως δεν πίνεις καφέ. “Κι εκεί που νομίζεις πως ξέρεις κάποιον, έρχεται αυτό το στάτους”. Μπορούμε να πούμε με σχετική – πάντα – βεβαιότητα – πως γνωρίζουμε κάποιον στα σόσιαλ;

Nik Levantis
Και βέβαια όχι
Εννοώ πως δεν ξέρουμε αρκετά. Πάντα θα λείπει η φυσική παρουσία κάποιου και όλες οι πληροφορίες που δίνει αυτή.
Πως μιλάει ο ήχος και ο ρυθμός. Όλα δίνουν μια πληροφορία και χτίζουν μια αίσθηση.

Eirini
Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Ισχύει όμως πως αποκαλύπτουμε πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε στο διαδίκτυο.

Nik Levantis
Αντιστρόφως πιστεύω πως μπορούμε να γνωρίζουμε κάποιον από την διαδικτυακή του παρουσία καλύτερα και από φίλους μας!
Εξαρτάται σε ποιο βαθμό και τι μοιράζεται μαζί μας.

Eirini
Τώρα μου θύμισες να ποστάρω στο φμπ “Δε θέλω να σας αναστατώσω αλλά ΟΛΟΙ γράφουμε βιωματικά ποστ” [διότι παρατηρώ κάποιες ειρωνικές αντιδράσεις τώρα τελευταία]..

nik13

Nik Levantis
χαχα ναι με κάποιο τρόπο όλες οι αναρτήσεις είναι βιωματικές. Απλά είμαι σίγουρος πως δεν μοιραζόμαστε όλοι τα πάντα – οπότε δεν μπορείς να έχεις πλήρη αίσθηση.

Eirini
Εμένα με εντυπωσιάζει το γεγονός πως ακόμα και με την εκρηκτική αντικατάσταση του λόγου από την εικόνα [είτε πρόκειται για emoji είτε για φωτογραφίες], κάθε χρήστης – είτε σχολιάζει την δημοσίευση του είτε όχι – κάτι μου λέει. Το νοιώθω πως κάτι μου λέει. Κάτι θέλει να καταλάβω.

Nik Levantis
Μα πρόκειται για ένα κοινωνικό μέσο. Ποιος άλλος να ήταν ο σκοπός;!
Επικοινωνία!

Eirini
Χμ, τεράστιο θέμα. Πράγματι το μέσο είναι κοινωνικό αλλά δεν παρατηρείς μία antisocial τάση τώρα τελευταία; Λιγότερες αναδημοσιεύσεις, λιγότερες αναφορές σε άλλους, ακόμα και οι καυγάδες είναι λιγότεροι.

Nik Levantis
χμ λες; Άρα το χρησιμοποιούν λιγότεροι; Πάντως εφόσον το χρησιμοποιούν πιστεύω ότι το μόνο ζήτημα είναι η επικοινωνία. Ακόμα και εκείνοι που απλά “κατασκοπεύουν” γνωστούς τους και μη.

Eirini
Με προβληματίζει η μετάβαση από την επικοινωνία ως ανάγκη να συνυπάρξουμε με άλλους στην επικοινωνία ως ανάγκη να συστηνόμαστε εις το διηνεκές με αποτέλεσμα μία διαρκή, ενοχλητική και συχνά εκνευριστική υπερπροβολή που πιθανότατα οδηγεί σε απομόνωση.

Nik Levantis
Α ναι, η διαφορά του μιλάω με μια παρέα με το να μιλάω μόνος μου. Πιστεύεις ότι πολλοί μιλάνε μόνοι τους; Όσο το σκέφτομαι βρίσκω και πιο πολλούς στο μυαλό μου. Λες να τους οδηγεί το μέσο σε αυτή την κατάσταση; Γενικά πάντα προσπαθώ να μη ρίχνω φταίξιμο σε ένα μέσο. Επίσης νομίζω (όπως απ ότι ξέρω κάνεις και εσύ) ότι είναι ανταλλαγματικό σύστημα τα κοινωνικά δίκτυα, it takes two to tango! Οπότε για να υπάρξουν σχέσεις και να επιτευχθεί επικοινωνία κάτι πρέπει να δώσουν και οι δύο πλευρές. Ακόμα και οι αυτάρεσκοι που ζητούν το χειροκρότημα κάτι δίνουν και εκείνοι.

Eirini
Πάντως δεν είναι λίγες οι φορές που πιάνω τον εαυτό μου να αρνείται πεισματικά να απαντήσει σε σχόλια κι αυτό συνήθως συμβαίνει μετά από κάποιο storm άσχετων σχολιασμών που πραγματικά μπορούν να σε εξουθενώσουν.

Nik Levantis
Ναι αυτό είναι ένα πρόβλημα. Με τα σχόλια εγώ δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα, με ενοχλούν όμως τα προσωπικά μηνύματα. Δεν το χρησιμοποιώ ιδιαίτερα το συγκεκριμένο κομμάτι και συνήθως ιδιωτικά νομίζει ο άλλος ότι μπορεί να σου μιλήσει άνετα για οποιοδήποτε θέμα οποιαδήποτε στιγμή και εσύ να μπορείς και να θες να απαντήσεις.

Eirini
Δυστυχώς ναι. Ας κάνουμε όμως μια μικρή παράκαμψη στην κουβέντα μας. Πότε συναντήθηκες με τον μαγικό κόσμο του διαδικτύου;

Nik Levantis
April 2009 λέει το twitter account μου απ ότι μόλις είδα. Τότε ήταν η πρώτη συστηματική ενασχόληση. Γενικώς με το διαδίκτυο απ την άποψη της εύρεσης πληροφορίας κλπ νωρίτερα, με το τέλος του σχολείου περίπου το 2004.

nik2

Eirini
Πες μου την ιστορία πίσω από την έκδοση των ποστ στο Λονδίνο.

Nik Levantis
Καταρχήν πρόκειται για ένα free-press έντυπο, πειραματικό θα το χαρακτήριζα. Η βασική ιδέα είναι οτι παίρνω περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για το διαδίκτυο (τότε το 2006-7 ήταν στα φόρτε τους τα μπλογκς στην Αγγλία που ήμουνα) και τα αναδημοσιεύω στο χαρτί σε ένα σημείο που ποτέ δεν περίμενε ο δημιουργός να φτάσουν. Για παράδειγμα στο μετρό. Τότε ως γνωστόν δεν υπήρχε η δυνατότητα να έχουμε Ίντερνετ αλλού, παρά μόνο στους υπολογιστές. Η έκδοση δημιουργήθηκε από εμένα κυρίως για σχεδιαστικούς λόγους, ήθελα να πειραματιστώ σχεδιαστικά στα πλαίσια των σπουδών μου αλλά στην πορεία συνεχίστηκε καθώς μπήκα στη διαδικασία και βρήκα χορηγούς να το υποστηρίξουν. Το εγχείρημα τότε είχε πάρει δημοσιότητα κυρίως λόγω μιας βράβευσης οπότε μου δόθηκε η ευκαιρία να το “τρέξω” για αρκετό καιρό.

 

Eirini
Με ενθουσιάζει ο τρόπος που μπορείς [λόγω σπουδών και όχι μόνο, προφανώς] να συνδυάζεις διαδικτυακό περιεχόμενο με συμβατική αναπαράσταση. Είναι κάτι πέρα από μια απλή προβολή. Ακόμα και στις φωτογραφίες σου φαίνεται αυτό. Δεν είναι η εικόνα μόνο ούτε το ιδιαίτερο σχόλιο που την συνοδεύει, είναι ένα ολότελα προσωπικό σου στίγμα και επίτευγμα.

 

nik5

Eirini
{τώρα είμαι σίγουρη πως περιμένεις κάποια ερώτηση για να βγεις από την αμήχανη θέση του σεμνού ανθρώπου που είσαι, αλλά δε θα την κάνω διότι αλίμονο αν είναι οι συνεντεύξεις μου εύκολες}

Nik Levantis
Δεν ξέρεις τι μεγάλο κομπλιμέντο είναι αυτό που κάνεις τώρα! Μακάρι να έχω προσωπικό στίγμα!

nik8

Eirini
Μα, αν δεν είχες, ποιος ο λόγος να σου ζητήσω μία συνέντευξη; 🙂 Μίλησε μου για την φωτογραφία. Έχεις μια ιδιαίτερη σχέση.

Nik Levantis
Ναι έχω ιδιαίτερη σχέση όντως. Για μένα βασικά είναι ένα παιχνίδι. Έχω σχεδόν πάντα μαζί μου το κινητό το οποίο όχι μόνο βγάζει φωτογραφίες αλλά και έχει άπειρες εφαρμογές που μου επιτρέπουν σε δεύτερο χρόνο να τις επεξεργαστώ. Κοινώς μπορώ να παίζω αενάως με αυτό το θέμα. Το κυριότερο στάδιο του παιχνιδιού όμως είναι ότι τις μοιράζομαι διαδικτυακά και τις παραδίδω στα χέρια σας! Εκεί, με τις αντιδράσεις σας ολοκληρώνεται ας πούμε ο κύκλος της φωτογραφίας. Σύλληψη/καταγραφή/επεξεργασία/μοίρασμα

(Η σύλληψη της ιδέας βεβαία πολλές φορές έπεται της καταγραφής)

Eirini
Ένα άλλο θέμα που με έχει εντυπωσιάσει σε εσένα είναι πως ενώ δημοσιεύεις επώνυμα και δηλώνεις πού εργάζεσαι, σχεδόν ποτέ δεν κάνεις αναφορά στην εργασία σου. Πραγματικά, πώς το κατορθώνεις αυτό;

Nik Levantis
Ενδιαφέρον, δεν το είχα σκεφτεί αυτό ποτέ! Ίσως δεν το βρίσκω κατάλληλο; Προσπαθώ και θέλω οι αναρτήσεις να έχουν ένα ενδιαφέρον και για τους άλλους και ίσως δεν βρίσκω κάτι άξιο δημοσίευσης;

Eirini
🙂 Θα το αφήσω να περάσει έτσι. Θέλω να μου πεις την γνώμη σου για την πολιτική στο διαδίκτυο, τόσο από μέρους των πολιτικών όσο και από μέρους των χρηστών και πάντα υπό την οπτική της επικοινωνίας.

Nik Levantis
Καταρχήν χαίρομαι γιατί το διαδίκτυο έχει αποκαθηλώσει/απομυθοποιήσει τους πολιτικούς, τους έχει αναγκάσει να έχουν μια εικόνα πιο καθημερινή σας όλους του υπόλοιπους. Η διαδραστικότητα του μέσου πιστεύω πως τους εκθέτει σε μεγαλύτερο βαθμό στην πραγματικότητα. Αν σκεφτείς παλιά μπορούσαν να οργανώσουν απλά μια κλειστή ομιλία να πάνε να πούνε δύο λόγια να χειροκροτηθούν και να φύγουν. Τώρα αυτά δεν παίζουν πια!

Nik Levantis
Όσο για τους χρήστες δεν είμαι σίγουρος. Είναι δύσκολο να πω γιατί ο ίδιος αν και πιστεύω ότι όλα ειναι πολιτικά (όπως λες εσύ όλα τα ποστς είναι βιωματικά) δεν μιλάω πολιτικά στο Διαδίκτυο.

Eirini
Όπως έγραψες και πιο πάνω για την φωτογραφία όμως, το κυριότερο στάδιο οποιασδήποτε έκθεσης τελικά είναι πώς αυτή λαμβάνεται από τους χρήστες. Καταλαβαίνω όμως την απόφαση σου να μη μιλάς πολιτικά στο διαδίκτυο. Κι εγώ το έχω περιορίσει στο φμπ ειδικά. Έτσι όμως, φθίνει η όποια δυναμική. Any way. Πάμε σε άλλα.

Μία από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις που μου έχουν κάνει σχετικά με το διαδίκτυο και την οποία φυσικά θα θέσω σε εσένα ανηλεώς είναι πώς φαντάζεσαι τα σόσιαλ στο μέλλον.
😆
1

Nik Levantis
(Ειναι μεγάλη συζήτηση η πολιτική)
Θέλω να δω πως θα μεταφέρεις τα reactions που βάζω στις ερωτήσεις σου 😉

Eirini
Με προβλημάτισε το θέμα από εχθές! – και αποφάσισα να πάρω κάποια screenshot. 😊

nik4

{να σημειωθεί πως δεν γνώριζα αυτή τη δυνατότητα}

Nik Levantis
Ακόμα πιο εκφραστικά σίγουρα. Για παράδειγμα περίπου την άνοιξη μου είχε έρθει η ιδέα ότι κάποια στιγμή στο πολύ μακρινό μέλλον τα emoticons θα ανιχνεύουν την ακριβή έκφραση του προσώπου μας και θα την αναπαράγουν αντί να χρησιμοποιούμε προκαθορισμένες εκφράσεις και να που σε λιγότερο από μερικούς μήνες η Apple ανακοίνωσε ακριβώς αυτό!

nik9

[Fb page Stairgraph]

Eirini
Χμ, τι ακριβώς θα γίνεται δηλαδή; Ενώ βάζω Like θα σκέφτομαι “χαζός είσαι αλλά τέλος πάντων πάρε ένα Like να χαρείς κι εσύ, να φανώ κι εγώ” κι αυτό θα ανιχνεύεται; O M G [lol]

Nik Levantis
Φαντάζεσαι; Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αυτό! Πάντως ήδη έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε εδώ και κανένα χρόνο σε ένα τέτοιο δρομολόγιο, στην αρχή με διαφοροποιήσεις στην τυπογραφία (χρώματα στο background, μεγέθη στα γράμματα), μετά με τα reactions γενικά διανθίζεται το πράγμα και πιστεύω πως θα γίνει και πιο ελεύθερο στην πορεία, θα έχουμε σίγουρα μεγαλύτερη ποικιλία από αντιδράσεις! Για να επεκτείνω την ιδέα σου το ίδιο σου το πρόσωπο σου θα εμφανίζεται με augmented reality στις αντιδράσεις της κάθε ανάρτησης!

Eirini
Θα γίνουν φονικά αν συμβεί αυτό. Υποδυόμαστε τους εαυτούς μας στα σόσιαλ. Κι όταν υποδύεσαι, θέλεις να έχεις τον έλεγχο της αποτύπωσης του ρόλου σου.. Αλλά ας αρχίσουμε να κλείνουμε σιγά σιγά την συνέντευξη γιατί σε έχω σχεδόν 2 ώρες εδώ. Ανήκεις στη νέα γενιά και θέλω μία προτροπή στους νέους που επιμένουν αφελώς ή πεισματικά να ΜΗΝ εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

nick10

[Fb page Flygraph]

Nik Levantis
Κοίτα κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Το σίγουρο είναι πως δεν φεύγεις μόνο για τη δουλειά, ή τα οικονομικά. Αν το κάνεις αυτό θα αποτύχει το εγχείρημα γιατί η ζωή δεν είναι μόνο αυτό και είναι καλό να το ανακαλύψεις πριν πάρεις μεγάλες αποφάσεις. Ο τρόπος ζωής, η οικογένεια οι φίλοι, όλα είναι πολύ διαφορετικά εκτός. Πιστεύω πως όλοι πρέπει να έχουμε την εμπειρία του εξωτερικού γιατί βοηθάει να ανακαλύψουμε και καλύτερα την πατρίδα μας, όμως όχι με την έννοια ότι αφήνω πίσω μου συντρίμμια. Εγώ αγάπησα περισσότερο την Ελλάδα όσο σπούδαζα στο εξωτερικό, γύρισα με το ξεκίνημα της κρίσης και δεν θα άλλαζα τίποτα. Εδώ θα κάτσω να βράσω στο ζουμί μαζί με όλους να με αλλάξει και εμένα τον ίδιο η κρίση να αλλάξω και εγώ με το μικρο μου λιθαράκι το περιβάλλον γύρω μου. Είμαι σίγουρος ότι θα έρθει κάποια στιγμή που τουλάχιστον συλλογικά ο κόπος μας θα αρχίσει να πιάνει τόπο.

nik6

Eirini
Δεν είναι λίγο περίεργο που αν και νέος σκέφτεσαι τόσο ψύχραιμα; Υπάρχει κόλπο; [και μη μου πεις να κόψουμε τον καφέ!]

Nik Levantis
νομίζω είναι θέμα χαρακτήρα – είμαι τέρας ψυχραιμίας και το έχει πει η ίδια η οδοντίατρος μου όχι αστεία πράγματα

Eirini
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνέντευξη. Σε ευχαριστώ και για την εμπιστοσύνη και την στήριξη. Οι γενναιόδωροι άνθρωποι μας κάνουν καλύτερους. 🙂

Nik Levantis
Εγω σε ευχαριστω πολυ οι 2 ωρες περασανε νερακι νομιζω θα μπορουσαμε να συζηταμε πολύ ώρα ακόμα!
Καλή συνέχεια στην ημέρα!

Eirini
Πράγματι! Καλή συνέχεια επίσης!