Posted on January 13, 2012

SOPA/PIPA. Τι είναι και τι πιστεύω.

Sopa & Pipa είναι δύο προσχέδια νόμου που συζητώνται στην Αμερική κι έχουν προκαλέσει για προφανείς λόγους μεγάλη αναστάτωση τόσο σε μεγάλες εταιρίες όσο και σε απλούς χρήστες στο διαδίκτυο.

Αν και αντιλαμβάνομαι πως η “σύμπραξη” πολιτικής ηγεσίας-νομοθέτησης στο διαδίκτυο φέρει επικινδυνότητα για πολλές από τις ελευθερίες στις οποίες έχουμε συνηθίσει, πιστεύω πως αυτά τα προσχέδια νόμου έχουν μία πολύ καλή βάση για να υπάρξουν και σε περίπτωση που ψηφιστούν [οπότε κάποια στιγμή θα έρθουν και στη χώρα μας] μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη εξέλιξη παρά να προξενήσουν κακό [αν και δε θα το αποφύγουν].

Διάβασα αρκετά άρθρα αλλά επέλεξα να στηριχτώ στα:

1. How SOPA/PIPA can affect you

και

2. DNS filtering: absolutely the wrong way to defend copyrights

 

*Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο και στο YouTube εδώ.

Happy Neo Year 🙂


12 Responses to “SOPA/PIPA. Τι είναι και τι πιστεύω.”

  1. tony says:

    το να θελω να χαρισω η να δωσω αφιλοκερδως αυτο που μου ανηκει και ειναι κτημα μου ποιος εχει το δικαιωμα να μου το απαγορευσει/??

    • eirini says:

      Εξαρτάται τι είναι αυτό που σου ανήκει.
      Όταν αγοράζεις ένα ρολόι δε σου λέει κανείς πως δε μπορείς να το “μοιραστείς”.
      Όταν αγοράζεις όμως μία ταινία ή ένα μουσικό cd , αποδέχεσαι τα ψιλά γραμματάκια που λένε πως απαγορεύεται η αναδιανομή.
      Όπως όταν μπαίνει κάποιος στο facebook και αποδέχεται στους όρους χρήσης πως ό,τι υλικό ανεβάσει ανήκει πλέον και στο facebook οπότε και δεν δικαιολογούνται οι χρήστες να κραυγάζουν για τα προσωπικά τους δεδομένα..

  2. Marino says:

    Very nice cat!
    Sorry I don’t agree with you that restrictions lead to progress.
    I’d argue that restrictions lead to piracy.
    If I can’t find my favorite movies and music through the usual legal channels (amazon,itunes,netflix etc)I will look for it at pirate bay.

    This law is very dangerous.
    For example, if I a random person posting a comment on your blog would post here a link to a piracy website (as I just did above) it would make YOU responsible and could get your site blocked without further legal action.

    Yes, you are naive to believe that the law would only be enforced in severe cases. This is not what is happening now. The Record and film insustry just have bots crawling websites big and small looking for what may be illegal content and automatically issuing cease and desist orders. No humans involved. Too expensive to judge each case on its merits. It would be up to you the site owner to prove that you are not a pirate.

    I believe that content providers deserve protection but this law is wrong.

    • eirini says:

      First of all, i’m sorry i didn’t accept your fb friend request. I didn’t know that it’s u in this comment. Just realized that.

      2. If i can’t find something to buy and steal it, i’m a thief.

      3. Do u really know so much about my background that ur calling me naive? May be u should read my second post about sopa/pipa in my personal blog.

      4. Restrictions do produce progress. It’s a science and culture law.

      5. About your last phrase, sorry but u can’t have an omelette without breaking some eggs.

      • ane says:

        1) Οι ίδιες οι ιστοσελίδες αν δεν έχουν full time αστυνόμευση δεν θα μπορούν να προστατευθούν από ό,τι μπορεί να ανεβάσει κάποιος χρήστης κάθε στιγμή. Άρα αν κάποιος θέλει να φτιάξει μία σελίδα θα πρέπει να έχει την υποδομή και το προσωπικό να ελέγχει όλη την ώρα τι ανεβαίνει. Πρακτικά είναι πολύ εύκολο κάποιος να σαμποτάρει έναν ανταγωνιστή του κλείνοντάς του την σελίδα. Το youtube που από μόνο του κατεβάζει video με copyrighted περιεχόμενο δεν μπορεί να τα προλάβει όλα.

        Αρα 2) Νεες σελίδες θα σταματήσουν να αναπτύσσονται. Κάποτε το youtube δεν υπήρχε. Τώρα ποιός ξέρει τι δεν υπάρχει και μπορεί να εμφανιστεί. Το youtube μπορεί να μην κλείσει, αλλά αν δεν υπήρχε τώρα και θα εμφανιζόταν σε 5 χρόνια θα μπορούσε να πεθάνει σαν αποτυχημένο πείραμα, απλώς και μόνο λόγω αδυναμίας ελέγχου των χρηστών της.

        3) Οι διαφημιστικές εταιρίες κάνουν την δουλειά τους. Δηλαδή αν είσαι ληστής και πας σε ένα περίπτερο και αγοράσεις τσίχλες φταίει ο περιπτεράς που σε υποστήριξε; Το να φταίει αυτός που σου πούλησε το όπλο το καταλαβαίνω, το να κατηγορείς τον περιπτερά είναι άσχετο. Επίσης σιγά τα αυγά, απλά θα βάζουν διαφημήσεις από εταιρίες εκτός ΗΠΑ.

        4) Αν ανεβάσεις ένα video και από πίσω έχεις τον πίνακα ενός γνωστού ζωγράφου, θα πρέπει αυτός να μπορεί να χρησιμοποιήσει το video σου σαν διαφημιστικό υλικό; Που τελειώνει η λογική και που ξεκινάει η παραλογία;

        5) Το παράδειγμα με το τραγούδι το είπε επειδή ήδη κατεβάζουν βίντεο που κάποιος τραγουδάει και θεωρείται παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων.
        Που σημαίνει ότι έχουν ήδη μέσα να προστατεύσουν τα πνευματικά τους δικαιώματα, και μάλιστα τα καταχράζονται στο έπακρο.
        Επίσης από αυτό το παράδειγμα θα περάσω στο…

        …6) Υποθέτεις ότι χρειάζονται σοβαρα στοιχεία, αλλά από όσο διάβασα πρώτα σου κλείνουν την σελίδα και μετά πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Νομίζω ότι σε όλα τα δικαστήρια (των πολιτισμένων χωρών) κάθε κατηγορούμενος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Δεν με καθησυχάζει ιδιαίτερα το να μου λένε ‘σε θεωρούμε ένοχο αλλά μάλλον θα είσαι αλλιώς δεν θα ασχοληθούμε’.

        7) Restrictions produce progress. Παράδειγμα;

        8) ”u can’t have an omelette without breaking some eggs” Το θέμα είναι να ζυγίσεις τι είναι καλύτερο. Το να δώ διάφορες σελίδες να κλείνουν επειδή δεν μπορούσαν να προστατευτούν μόνο και μόνο για να αναγκαστούν οι πειρατές να γράφουν αντί ‘piratebay’ την ip του μου φαίνεται τραβηγμένο και υπερβολικό.

        • eirini says:

          Στην απάντηση μου στο ακριβώς προηγούμενο σχόλιο έχω δώσει σύνδεσμο που μάλλον δεν ακολούθησες.
          Είναι το δεύτερο ποστ μου για το θέμα όπου λίγο πολύ γράφω ό,τι κι εσύ ή έστω σε πολλά συμφωνούμε.
          Συγκεκριμένα καταλήγω:
          Επιμένω πως τα SOPA/PIPA είναι ρεαλιστικά και αναγκαία, αντιλαμβάνομαι όμως πως πιθανότατα είναι ανεφάρμοστα. Εκτός κι αν επιθυμούν να προκαλέσουν μία δεύτερη μακράν πιο ηχηρή οικονομική κρίση αλλά και κρίση στην παγκόσμια ψηφιακή κουλτούρα που έχει εδραιωθεί προ πολλού.

          Έτσι, όταν βελάζετε ή κραυγάζετε Stop Sopa τουλάχιστον να αντιλαμβάνεστε, πως δίνετε άφεση αμαρτιών σε ένα τεράστιο εύρος παρανομίας, απλά και μόνο επειδή η ..Ζάιον=web είναι τεράστια, βρίσκεται στα θεμέλια του Μάτριξ και κανείς μα κανείς δε θα ήθελε να την δει να καταποντίζεται..

          • ane says:

            1. Δεν είναι ευγενικό να λες σε κάποιον ότι βελάζει επειδή διαφωνέι μαζί σου.

            2. ”Δεν πιστεύω λοιπόν πως θα ψηφιστούν για τον απλούστατο λόγο πως είναι προτιμότεροι οι παράνομοι χρήστες [=κατεβάζουν παράνομα ταινίες+ μουσική αλλά =ψήφοι] από ό,τι οι εταιρίες media με τις οποίες ούτως ή άλλως οι πολιτικές ηγεσίες διατηρούν ποικίλες συνεργασίες.”

            Ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι αυτό δεν βγάζει καν νόημα. Οι παράνομοι χρήστες δεν θα ψηφίσουν αυτόν που θα τους προστατεύσει- το πολύ πολύ να μην ψηφίσουν αυτόν που δεν θα τους προστατεύσει. Το να εφαμόζεται ένας νόμος με τον οποίο δεν συμφωνούν πολλοί πολίτες δεν είναι κάτι απρόσμενο ή παράδοξο. Επίσης το ότι oi πολιτικοί έχουν διάφορες συμφωνίες με εταιρίες media μάλλον δεν είναι και πολύ πειστικό σαν επιχείρημα. Γιατί πολύ απλά σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι πολιτικοί προωθούν τις ατζέντες αυτών των εταιριών και όχι των πολιτών τους.

            2. ”Κάθε απόπειρα εξειδικευμένης νομοθέτησης επί διαδικτυακών θεμάτων θα σκοντάφτει στον σκόπελο της ελευθερίας της άποψης κι έτσι , ακόμα κι αν υφίσταται ανάγκη νομοθέτησης, αυτή δύσκολα μπορεί να διαμορφωθεί θεσμοθετημένα.”

            Το πρόβλημα δεν είναι η ελευθερία της άποψης. Τα προβλήματα στα συγκεκριμένα νομοσχέδια είναι πρακτικά, όπως ότι πλήττει τις άσχετες σελίδες περισσότερο από τις σχετικές, όπως ότι δεν φρενάρει καθόλου την πειρατεία κτλ κτλ.

            3. “Τα μεγάλα social network προφανώς εναντιώνονται στα προσχέδια νόμου SOPA/PIPA διότι, όπως το σκέφτομαι, το facebook φερ’ειπείν θα πρέπει να είναι top στη μαύρη λίστα εφόσον όχι μόνο επιτρέπει τη διακίνηση υλικού media αλλά διακινεί και υλικό που παράγουν οι χρήστες και το οποίο εμπεριέχει υλικό των media.”

            Αυτό σου φαίνεται λογικό; (Αν και δεν θα μπεί σε μαύρη λίστα προφανώς. Το πολύ πολύ να πληρώνει κάποιο τακτικό πρόστιμο.)

            4. Ψάξε τι έγινε με το megaupload. Θα έπρεπε να ελέγχανε όλα τα αρχεία που μεταφέρονταν για το αν είναι παράνομα ή όχι; Έιναι κάτι τέτοιο εφαρμόσιμο; Πιστεύεις ακόμα ότι οι ανυπεράσπιστες εταιρίες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τα πνευματικά τους δικαιώματα; Ή το πρώτο που λες για τους ψηφοφόρους και τους πολιτικούς; Τι έχεις να πείς για όλους αυτόυς που είχαν νόμιμο υλικό στο megaupload και ξαφνικά αυτό χάθηκε; Ότι δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέτα κτλ; Lol.

            5 Δηλαδή αν δεν θέλουμε να έχουμε κάμερες σε κάθε γωνία δίνουμε άφεση αμαρτιών σε κάθε ληστή που περπατάει τον χωρίς κάμερες δρόμο; Όχι. Απλά μας ενδιαφέρει περισσότερο να μην μας παρακολουθεί κάποιος όλη την ώρα.

            Έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση, κακή η πειρατεία αλλά το συγκεκριμένο μέτρο φέρνει αρνητικά αποτελέσματα περισσότερα από τα θετικά.

          • eirini says:

            1.Όταν κάποιος πληκτρολογεί απλώς ένα Stop Sopa σαφώς και βελάζει {μπεεε attitude και λίγα λέω}. Εγώ τουλάχιστον εκτέθηκα, ανέφερα τις σκέψεις μου, έγραψα ποστ εκτός του βίντεο και ακόμα το συζητώ. Επιμένω λοιπόν πως ένα απλό stop sopa είναι βήχας πρόβατου και τίποτε άλλο.

            2α.Η πλειοψηφία τω χρηστών , όπως αναφέρω και στο βίντεο, είναι καταναλωτές. Οι καταναλωτές στο web είναι η φιγούρα του “Ο Τζάμπας ζει” και φυσικά αυτές τις ημέρες καταφέρονται εναντίον όποιου προτίθεται να τους στερήσει το “δικαίωμα” του τζάμπα.
            Η πολιτική ηγεσία από την άλλη, όπως επισημαίνω στο προσωπικό μου ιστολόγιο, δε θα θελήσει να χάσει τις ψήφους των πολλών “τζάμπα”-ατόμων κι έτσι όλος αυτός ο σαματάς είναι απλά γι ανα δημιουργήσει δεδικασμένα..προθέσεων και ουδείς θα τολμήσει να ψηφίσει υπέρ των νόμων.
            – Αυτό έγραψα στο ποστ και εξακολουθώ να το βρίσκω απολύτως λογικό-

            2β. Προφανώς και το πρόβλημα δεν είναι η ελευθερία της άποψης και νομίζω είναι σαφής η ..μακροπρόθεσμη σύνδεση που κάνω.
            Λογικά θα θεωρούσες κι εσύ απίστευτα φαιδρή τη Βικιπαιδεία εχθές που έγραφε σε πηχυαίο τίτλο “Κάτω η λογοκρισία στο διαδίκτυο” ή κάτι τέτοιο.
            Ομοίως βελάζουν και οι χρήστες κι άντε να τους εξηγήσεις πως τα sopa/pipa δεν αφορούν αυτό…

            3. Συμφωνώ απολύτως, για αυτό άλλωστε και δεν αντέδρασαν κατεβάζοντας ρολά αλλά μια και πλάθουμε καταστροφικά σενάρια στην περίπτωση που ψηφιστούν τα sopa/pipa , το παράδειγμα μου φέρει αντίστοιχη ισχύ.

            4. Ο χρήστης που εμπιστεύεται το ..νόμιμο υλικό του σε χώρο όπου υπάρχει και παράνομο υλικό , κοιμάται όπως έστρωσε.

            5. Δεν γίνεται να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Οι εποχές αλλάζουν και οι συμπεριφορές το ίδιο. Η παρανομία όταν συντηρείται καταλήγει έγκλημα. Είμαι υπέρ της ύπαρξης κάμερας σε κάθε δρόμο αν με ρωτάς.

            Δεν είναι δυνατόν να γράφεις απλά “κακή η πειρατεία” όταν η πειρατεία έχει καταλήξει να θεωρείται δικαίωμα για κάθε χρήστη το οποίο μάλιστα απαιτεί να νομιμοποιήσει με την μη-ψήφιση οποιωνδήποτε νόμων.
            Μου είναι λίγο και αφελές το “κακή η πειρατεία”.
            Η πειρατεία είναι μία παράνομη συμπεριφορά που πρέπει να παταχθεί.

            Το συγκεκριμένο μέτρο έχει απόλυτα λογική βάση ύπαρξης, αλλά όχι εφαρμογής.
            Ό,τι έγραψα στην κατακλείδα του προσωπικού μου ποστ είναι και αυτό στο οποίο καταλήγω και εδώ.

  3. PurpleHaze says:

    Έλα πες την αλήθεια μας κάνεις πλάκα. Αρχικά είδα σε ένα σχόλιο σου να λες Αν δεν βρίσκω ένα κάτι που θέλω να το αγοράσω και το κλέψω είμαι κλέφτης,και θα σε παραπέμψω σε βίντεο ενός γελοίου κατά τα άλλα υποκείμενου που όμως σε αυτό το βίντεο τα λέει πολύ σωστά.
    http://www.comedylab.gr/video/155/5-mikeius-on-piracy κατά τα άλλα τα σχόλιά του είναι τραγικά. Εν ολίγοις το πιο σημαντικό που λέει είναι ότι εάν μπορώ να σου κλέψω την τσάντα στον δρόμο και την επόμενη στιγμή να έχω και εγώ και εσύ την ίδια τσάντα τότε χαλαρά θα το έκανα. Και έχει απόλυτο δίκιο. Η δική μου άποψη,για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων,είναι πως δεν με ενδιαφέρει καν να μπω σαν χρήστης του ίντερνετ σε συζήτηση για το αν είναι έγκλημα η καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων με :
    1)Εταιρείες οι οποίες τον καιρό που δεν υπήρχε το δίκτυο έβγαζαν τρισεκατομμύρια δολάρια πουλώντας μου μουσική και ταινίες τα οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ήταν για τα σκουπίδια και βάζοντας τραγικά υψηλές τιμές σε εισιτήρια και κυρίως στα cd με μ.ο. τιμής τα 20ε. (ακόμα κλαίω τα 30ε που έδωσα για να αγοράσω το hybrid Theory των linkin park).
    2)Συγκροτήματα τα οποία έχουν θησαυρίσει και εξακολουθούν να το κάνουν πουλώντας μου μουσική σε δισκάκι και θέλουν ακόμα περισσότερα χρήματα από αυτά που έχουν κάνοντας ilivakια και βάζοντας τα εισιτήρια 40-50 και μερικές φορές ακόμα και 80ε για 1 1/2 ώρα πρόγραμμα.
    3)Ηθοποιούς που ζητάνε για να γυρίσουν μια ταινία της πλάκας,ειδικά τα τελευταία χρόνια το κακό έχει παραγίνει, 20 και 30 εκ. δολάρια με συνέπεια να αυξάνεται και το εισιτήριο στους κινηματογράφους ενώ εγώ και άλλοι πολλοί δεν έχουμε ούτε μαντήλι να κλάψουμε.
    Γι αυτούς τους λόγους δεν θέλω καν να συζητάνε οι χρήστες για το pipa,οι δισκογραφικές και τα studio του hollywood έβγαλαν μόνες τους τα ματάκια τους και τώρα κοιτάνε να σώσουν μια κατάσταση η οποία δυστυχώς για αυτούς δεν σώζεται γιατί για καλή μας τύχη τα τσακάλια του κάθε είδους Pirate Bay και Btjunkie θα βρουν τον τρόπο να μας προσφέρουν τις υπηρεσίες του μιας και για κάθε νόμο υπάρχει και το παραθυράκι του.
    Και όσον αφορά το παραδειγματάκι με τις ταινίες και τα facebook status τι να πω? Who give a shit αν του έκλεψαν το status,ξέρεις κάποιον εσύ γιατί εγώ δεν έχω τόσο ζώα φίλους ώστε να το βάλουν μαράζι αν κάποιος τους έκλεψε το tweet. Όπως επίσης δεν νομίζω να σε πειράξει ιδιαίτερα αν κάποιος σου κλέψει το βιντεάκι που έβγαλες για να το ανεβάσει στο utube γιατί μάλλον διαφήμιση θα σου κάνει παρά κακό. Όλο αυτό το βέλασμα το κάνουν οι πολυεθνικές οι οποίες βλέπουν ότι το έχασαν το παιχνίδι και κοιτάν πώς να το μαζέψουν τα ασυμάζευτα. Και για το τέλος για να στηρίξω τα επιχειρήματα μου θα σου αναφέρω το παράδειγμα των Radiohead ενός μεγάλου συγκροτήματος του οποίου τυχαίνει να μην είμαι φαν αλλά το παραδέχομαι. Το 2007 έβγαλαν ένα album το In Rainbows το οποίο διέθεσαν αρχικά σε ψηφιακή μορφή από το επίσημο site τους με αντίτιμο που ο καθένας θα μπορούσε να καθορίσει,από 1 λίρα έως 100 λίρες. Ξέρεις ποιο ήταν το αποτέλεσμα? Οι ψηφιακές πωλήσεις του In Rainbows να ξεπεράσουν τις πωλήσεις όλων των album των Radiohead μαζί σύμφωνα με δηλώσεις του τραγουδιστή τους και τον τραγουδιστή να δηλώνει επίσης πως οι περισσότεροι αγοραστές του album πλήρωσαν λογικά ποσά και λίγοι ήταν αυτοί που έδωσαν μόνο 1 λίρα. Οπότε μην μου λες για κλοπή,αυτοί μας ανάγκασαν να γίνουμε κλέφτες.

    • eirini says:

      1. Δε συνηθίζω να κάνω πλάκα όταν εκτίθεμαι τόσο. Έκανα ένα βίντεο όπου εξηγώ πως ευθυνόμαστε εμείς οι χρήστες για κάθε sopa/pipa που θα σκάσει και πως αντιδρούμε υποκριτικά. Στο ποστ στο προσωπικό μου ιστολόγιο έγραψα ακόμα περισσότερα όταν αντιλήφθηκα πως πολλοί χρήστες δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει όλος αυτός ο σαματάς.

      2. Ωραίος είσαι. Δηλαδή ο άλλος λέει βλακείες αλλά επειδή είπε κάτι με το οποίο συμφωνείς είναι οκ. Δεν πάει έτσι. Κανείς δε λέει βλακείες κι ας θεωρούνται τέτοιες από έναν ή χίλιους. Καθείς δικαιούται να λέει την άποψη του. Αλλά αυτό είναι άλλη μία υποκρισία των χρηστών στο ουέμπ.

      3. Κανείς δε σε εκβίασε να πληρώσεις την υψηλή τιμή για να δεις μια ταινία βλακεία. Πόσω μάλλον η όποια εταιρεία.

      4. Η πλειοψηφία των χρηστών στο νετ όχι μόνο είναι “ο τζάμπας ζει” αλλά έχει τη νοοτροπία του “ελληνάρα”:μου τη δίνει που κερδίζει ο ηθοποιός/τραγουδιστής χρήματα. Λες και σας απειλούν με το πιστόλι στον κρόταφο να τους πληρώσετε. Γιατί δεν είδα ποτέ μία κινητοποίηση χρηστών για εμπάργκο σε εταιρίες παραγωγής; Τζάμπα μαγκιά..

      5. Ξέρω πολλούς που give a shit όταν τους κλέβουν ακόμα και ένα στάτους. Δε ξέρω τι κοινό έχεις στα social network αλλά εγώ έχω μεγάλο και για να δηλώνω κάτι τέτοιο προφανώς έχω ως παράδειγμα μεγάλο ποσοστό.

      6. Έχω βρει ισπανικό site με μερικά divcast όπου είχα υπότιτλους και γύρω τριγύρω μπάνερ. Φυσικά και τα πήρα στο κρανίο. Όπως δεν θα πρόσεξες εγώ δεν έχω μπάνερ στο site. Ένα donate έχω και καμιά φορά περνάει κανένας ξένος συνήθως κι αφήνει κάτι διότι οι έλληνες ακόμα και τις εφαρμογές του 1 ευρώ τις ψάχνουν τζάμπα!

      7. Σιγά ρε αλβανέ μετανάστη που σε ανάγκασαν να κλέψεις και πρέπει και να σε προστατέψω επαναστατώντας.
      Εν πάση περιπτώσει δικαίωμα σου να υποστηρίζεις ό,τι θέλεις.
      Το ίδιο κάνω κι εγώ.
      Στον χώρο μου, με τη φάτσα μου και υπογράφοντας με ονοματεπώνυμο.

      btw αποσύρθηκαν τα sopa/pipa από ό,τι είδα
      Να το πούμε στα πρόβατα να κάνουν ησυχία.

  4. Γιάννης says:

    H κατάληξη όλου του θορύβου είναι τελικά:κρύψε κάτω απ το χαλί όλη τη
    βαβούρα και συνεχίζουμε όπως πριν;

    • eirini says:

      Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα “σκάνε” τέτοια προσχέδια νόμου.
      Τώρα που σταμάτησε η συζήτηση για τα sopa/pipa αρχίζει [ξανά μανά] το πανηγύρι με το ACTA.
      Μικροί ή μεγαλύτεροι περιορισμοί στο νετ θα περνούν χωρίς να τους πάρουμε χαμπάρι αλλά μπροστά στις ψήφους ουδείς θα τολμήσει να τιμωρήσει ευρέως την παρανομία των χρηστών [στην οποία εγώ δε δίνω άφεση επ’ουδενί και για αυτό τ’ακούω-lol]
      Εδώ περισσότερα για τους νόμους στο διαδίκτυο.