Posted on March 24, 2018

Ραδιόφωνο: Η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης;

 

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, στην εκπομπή “Μαζί στο διαδίκτυο” στην ΕΡΤ Σερρών, είχα ως θέμα τα Fake news.

 

 

Στην αρχή της ραδιοφωνικής εκπομπής ανέφερα πολλά στοιχεία από το κείμενο “Fake news στο διαδίκτυο. Απειλή για τη δημοκρατία στην Ευρώπη” που συνάντησα στη σελίδα του ΕΛ/ΛΑΚ.

Σε αυτό το ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρον άρθρο, αναφέρεται μία έρευνα σύμφωνα με την οποία, πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης θεωρείται το ραδιόφωνο.

 

Όπως είπα και κατά την διάρκεια της εκπομπής, αυτό το αποτέλεσμα της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικό και προκαλεί έκπληξη, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως το ραδιόφωνο είναι το μοναδικό μέσο στο οποίο δεν υπάρχει η δυνατότητα να επιδείξεις οπτικά ντοκουμέντα.

 

Όπως συμβαίνει λοιπόν με πολλά συμπεράσματα ερευνών που διαβάζουμε, έτσι κι εδώ παρέμεινα σκεπτική απέναντι στο ρεαλιστικό της διαπίστωσης.

 

Μα, αλήθεια τώρα, είναι δυνατόν να θεωρείται το ραδιόφωνο πιο αξιόπιστο από ένα μέσο που έχει τη δυνατότητα να σου δώσει εικόνα για ένα γεγονός;

 

 

Παρακολουθώντας παράλληλα όσα συμβαίνουν αυτό το καιρό διαδικτυακά, αποφάσισα στην επόμενη εκπομπή να μιλήσω για το “σκάνδαλο” που αφορά το Facebook, την Cambridge analytica και τι ακριβώς συνέβη με τα προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών.

Ξεκίνησα λοιπόν να διαβάζω τα ξένα άρθρα καθώς και τις δημοσιεύσεις αλλά και τα σχόλια επαφών μου στο facebook. Δεν έγραψα τίποτα εξειδικευμένο για το θέμα στο site μου παρά μόνο περίμενα να συλλέξω αξιόπιστο και αξιόλογο περιεχόμενο ώστε να το μελετήσω.

 

 

Μέχρι στιγμής έχω εκτυπώσει και μελετήσει ένα ξένο άρθρο 7 σελίδων, την δήλωση του ιδρυτή του Facebook 5 σελίδων και μια ακαδημαϊκή εργασία αρκετών σελίδων. Κι έχω να μελετήσω κι άλλο υλικό.

 

 

Σκέφτομαι λοιπόν σε πόσο κόπο μπαίνω για να κάνω μια ραδιοφωνική εκπομπή ενώ θα μπορούσα πολύ πιο ξεκούραστα να γράψω απλά την άποψη μου σε ένα status ή και σε ένα κείμενο στο site.

Και γιατί το κάνω αυτό; Διότι στην ΕΡΤ Σερρών μου εμπιστεύτηκαν ένα δημόσιο βήμα στο οποίο μπορεί να μη κυριαρχεί η εικόνα μου αλλά βεβαιώνεται η παρουσία μου με το ονοματεπώνυμο και τη φωνή μου, ειδικά τη φωνή μου που καταλήγει να προσδίδει περισσότερη εγκυρότητα στην παρουσία μου από ό,τι η στατική εικόνα του facebook προφίλ μου.

Νοιώθω κι εγώ η ίδια δηλαδή, πιο επιβεβλημένη την αξιοπιστία του λόγου μου.

 

 

Υ.Γ. Η εκπομπή “Μαζί στο διαδίκτυο” στην ΕΡΤ Σερρών (89,6 και 101,5 στα FM αλλά και διαδικτυακά) είναι κάθε Παρασκευή 4.30 με 5.00.