Posted on November 16, 2018

Μισογυνισμός και αυτογελοιοποίηση

Όταν κυκλοφόρησε το 2016 το τραγούδι «I ain’t your mama» της Jennifer Lopez είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται μία αναπόφευκτη έκρηξη και το 2017 το κίνημα «Me too» πυροδότησε ένα άνευ προηγουμένου ντόμινο αποκαλύψεων και καταγγελιών σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση.

 

Στην 6η σεζόν της σειράς House of Cards ο Kevin Spacey εξοστρακίστηκε και η σύζυγος «President Underwood» ανέλαβε τα ηνία σε μια φρενήρη κούρσα επίδειξης γυναικείας δύναμης. Πλέον ήταν «President Hale».

 

Σε όλα τα media υπάρχει δυναμικά και συντεταγμένα μία ολόκληρη επιχείρηση γυναικείας διεκδίκησης και αντεκδίκησης.

 

Σε ένα από τα νέα επεισόδια, η Clair Underwood – Hale ρωτά αν γνωρίζει κάποιος ποιο είναι το αντίθετο του «μισογυνισμός».

Ομολογώ πως ούτε εγώ το ήξερα αλλά όντως υπάρχει. Είναι ο «μισανδρισμός» (ή μισανδρία).

Κι ενώ όλοι γνωρίζουμε τη φράση «είναι μισογύνης» σίγουρα συναντούμε δυσκολία στην επιλογή χαρακτηρισμού μιας γυναίκας που μισεί τους άντρες. Το πολύ πολύ να την αποκαλέσουμε υποτιμητικά «φεμινίστρια».

 

Στο διαδίκτυο η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και προς έκπληξη πολλών δε συντηρείται αποκλειστικά από άντρες. Σεξιστικά αστεία, ψευτοβιωματικές σαχλαμάρες που έντεχνα εμπλέκουν γυναίκες και το εύπεπτο χιούμορ του «πρότυπου» γυναίκα – νοικοκυρά, διακινούνται και χειροκροτούνται συχνότατα από τις ίδιες τις γυναίκες, οι οποίες παρασύρονται να διασκεδάσουν μέχρι αυτογελοιοποίησης.

 

Από το 2001 που ξεκίνησα να γράφω για θέματα διαδικτύου σε έντυπο μέχρι και σήμερα που είναι 2018 κι έχω πέρα από τη διαρκή παρουσίασε παραγωγή περιεχομένου και επιπλέον σπουδές σχετικές με το αντικείμενο, σας βεβαιώνω πως έχουν αλλάξει ελάχιστα πράγματα.

 

Οι επιθέσεις στις απόψεις μίας γυναίκας στο διαδίκτυο γίνονται σεξιστικές σε κλάσματα δευτερολέπτου και η υποστήριξη συχνά εξαντλείται σε μερικά Like αλλά σπανίως αγγίζει Share ή RT ακόμα και από άλλες γυναίκες!

 

Πολύ ευκολότερα θα τραβήξω την προσοχή (και την συμπάθεια) με μία διασκεδαστική δημοσίευση παρά με ένα επαγγελματικό μου επίτευγμα ή ένα κείμενό μου.

 

Κι αν αποφασίσω να εμπλακώ σε διαφωνία υποστηρίζοντας την άποψή μου, σπανιότατα θα σπεύσουν να με στηρίξουν οι επαφές μου σε αντίθεση με το μένος όσων θα θελήσουν να διαπληκτιστούν μαζί μου.

 

Οι βαθιά εδραιωμένες προκαταλήψεις εκσφενδονίζονται από τις σκιές σαν στιλέτα με τις πιο ασήμαντες αφορμές. Αυτό είναι άλλωστε η προκατάληψη. Μία αρρωστημένη αντίδραση από ένα ένστικτο που δεν αναγκάστηκε ποτέ να εκπολιτιστεί.

 

Εφημερίδα Μακεδονία 11/11/2018