Posted on January 6, 2014

Και φέτος στο ουέμπ, τα μάτια σας 14

divcast2014

…Έχω ήδη τελειώσει την σύνταξη του ποστ όταν αρχίζω να γράφω αυτή την παράγραφο και σκέφτομαι πως ο τίτλος θα μπορούσε κάλλιστα να είναι “14 πράγματα που ήδη γνωρίζετε”.

Φέτος λοιπόν εκπλήξτε τον εαυτό σας. Κάντε πράξη αυτά που ήδη γνωρίζετε ή υποψιάζεστε…

1. Όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστή στον οποίο έχουν πρόσβαση και άλλοι, μόλις τελειώσετε οτιδήποτε κάνετε στα κοινωνικά δίκτυα, επιλέξτε Sign out ή Log out και ύστερα κλείστε την καρτέλα ή το παράθυρο. Ακόμα καλύτερα, πριν κλείσετε εντελώς τον browser επιλέξτε Εκκαθάριση Δεδομένων Περιήγησης.

2. Εάν ανακαλύψετε πως στο προφίλ σας έχει δημοσιευθεί κάτι από εσάς χωρίς όμως να είναι όντως από εσάς, αλλάξτε κωδικό άμεσα. Καλό είναι οι κωδικοί να αλλάζουν κάθε 6 μήνες και να επιλέγετε φράσεις και όχι λέξεις.

[Ρίξτε μια ματιά και στο post με τίτλο Αυτόματες Δημοσιεύσεις στο facebook profile]

3. Εάν χρησιμοποιείτε e-banking μην ακολουθείτε link = σύνδεσμο από email όπου υποτίθεται πως σας ζητά η τράπεζα να αλλάξετε κωδικό. Εάν η τράπεζα όντως θέλει να σας ζητήσει να αλλάξετε τον κωδικό σας, θα εμφανίσει τέτοιο μήνυμα όταν βρεθείτε στον χώρο της. Είναι λίγο απίθανο να σας στείλει e-mail.

4. Κάθε Κοινωνικό Δίκτυο έχει έναν χώρο που καλείται Settings = Ρυθμίσεις. Εάν δεν έχει, τότε δεν είναι ασφαλής ο χώρος. Πάντα να επισκέπτεστε τον χώρο των Ρυθμίσεων. Ακόμα και αν δεν καταλαβαίνετε όλα όσα αναφέρονται, όταν χρειαστείτε κάτι, θα ξέρετε πού να το βρείτε.

[Για τις Ρυθμίσεις σε facebook & twitter μπορείτε να δείτε την παρουσίαση με τίτλο Κοινωνικά Δίκτυα

5. Όλα τα σοβαρά Κοινωνικά Δίκτυα παρέχουν την επιλογή Report spam = Αναφορά ακατάλληλης συμπεριφοράς. Πρόκειται για μία δυνατότητα που δίνεται στον χρήστη ώστε να δηλώσει πως ένας λογαριασμός ή μία συμπεριφορά κρίνεται επικίνδυνη για την κοινότητα του διαδικτύου.

6. Κρατήστε τα στοιχεία επικοινωνίας με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

7. Αποκτήστε προπληρωμένη κάρτα από μία τράπεζα για τις ηλεκτρονικές σας συναλλαγές.

8. Οτιδήποτε πληκτρολογείτε στο διαδίκτυο, καταγράφεται σε Βάσεις Δεδομένων. Μάθετε για τα Προσωπικά και τα Ευαίσθητα Προσωπικά Δεδομένα.

9. Αποφασίστε τι θα επιτρέπετε στον χώρο σας. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το περιβάλλον που δημιουργούμε εφόσον εμείς επιλέγουμε με ποιους θα συνδεθούμε.

[Κάθε φορά που κάποιος μου λέει “Πωω τι βλακείες γράφουν στο fb ή στο twitter” του απαντώ “Αν διαλέγεις να συνδεθείς με βλάκες, θα διαβάζεις βλακείες”]

10. Μη ξεχνάτε πως ο Διαδικτυακός Λόγος είναι Δημόσιος Λόγος και πως η Άρση της Ανωνυμίας είναι ..δύο αιτήσεις άρσης απορρήτου μακριά.

[Μυστικό: Η παρουσίαση με τίτλο Διαδίκτυο και Παιδιά, δεν είναι για παιδιά. Δείτε την]

11. Συνειδητοποιείστε πως Διαδίκτυο δεν είναι μόνο τα Κοινωνικά Δίκτυα.

12. Μάθετε να χρησιμοποιείτε τις Μηχανές Αναζήτησης για να αναζητάτε αλλά και για να διασταυρώνετε μια πληροφορία.

13. Κάθε διαδικτυακό προφίλ είναι ένα προσωπικό μαγκαζίνο. Επιλέξτε με προσοχή πώς, τι και ποιον θα επιδοκιμάζετε ή θα αποδοκιμάζετε διότι: α) τα Social Media είναι ανταποδοτικά, β) οι άνθρωποι καταλαβαίνουν αργά ή γρήγορα αν είστε ειλικρινείς, γ) η εμπιστοσύνη θέλει χρόνο.

[Επίσης όταν δημοσιεύετε φωτογραφίες των φίλων σας φροντίστε να φαίνονται κι αυτοί όμορφοι κι όχι μόνο εσείς]

14. Να θυμάστε πως η Σιωπή είναι η πιο Επώδυνη Αντ-Επίθεση.

[Βέβαια σε έναν χώρο όπου το πιο εύκολο πράγμα είναι να Εκφραστείς – με κάθε δυνατό τρόπο – η Σιωπή είναι και η πιο δύσκολη Αντίδραση. Αυτό όμως είναι που διαχωρίζει την Ωριμότητα από την Ευήθεια.]

Καλή Χρονιά 🙂