Posted on May 4, 2016

Δύο ρυθμίσεις στο facebook που θέλετε να ξέρετε

Αυτό τον καιρό έχω αρχίσει να μελετώ ξένα άρθρα και έρευνες για να μαζέψω υλικό για το επόμενο βιβλίο μου [κάθε αρχή και δύσκολη πάντα, αλλά όπως αποφάσισα την Πρωτοχρονιά στο fb page του divcast, “Πρέπει να βρούμε έναν σκοπό- μία αποστολή”].

mission

 

Σε ένα από τα άρθρα που διάβασα και μάλιστα βρήκα ελάχιστα ενδιαφέρον, εντόπισα μία ρύθμιση που ναι μεν την γνώριζα αλλά ουδέποτε είχα σκεφτεί να την συσχετίσω με “ασφάλεια στο διαδίκτυο”, όπως έκανε το συγκεκριμένο άρθρο.

Τότε θυμήθηκα τι συνηθίζω να βρίσκω εγώ αλλά και πολλοί άλλοι χρήστες ενοχλητικό και εκνευριστικό.

Πόσες φορές δεν διάβασα στάτους “Σας παρακαλώ μη δημοσιεύετε στον τοίχο μου πράγματα” ή “Σας παρακαλώ μη με ταγκάρετε σε εικόνες” και άλλα παρόμοια.

Τέτοιου είδους “στάτα” όπως λέμε χαριτολογώντας, αποκαλύπτουν πως πολλοί χρήστες δεν γνωρίζουν πώς να προστατευτούν από την κατάχρηση δυνατοτήτων των επαφών τους, κι έτσι αποφάσισα να παρουσιάσω μερικές ρυθμίσεις που θα σας φανούν χρήσιμες.

 

Επειδή δε, εγώ λειτουργώ το facebook στην αγγλική γλώσσα, ενώ πολλοί από εσάς πιθανότατα στα ελληνικά, θα δώσω screenshots [=αποτυπώσεις οθόνης] ώστε να μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε όσα θα εξηγώ.

 

Ξεκινάμε για Ρυθμίσεις [τα γνωστά Settings]

 

1

 

Πρώτη στάση στο Timeline και Tagging.

 

4

 

Ρύθμιση πρώτη: Ποιος μπορεί να προσθέσει πράγματα στον χώρο μου; – Only me.

Όπερ, ο τοίχος “κλείνει” για τους άλλους και δημοσιεύετε μόνο εσείς.

Αύριο ας πούμε, που γιορτάζω [spoiler!] θα “ανοίξω” τον τοίχο μου ώστε να μπορεί να δημοσιεύσει ο καθένας.

 

“Review posts that friends tag…”. –On.

Που σημαίνει όσο και να με ταγκάρεις, αν δε θέλω εγώ, δεν πρόκειται να εμφανιστεί κάτι στον τοίχο μου.

 

Στην σελίδα του προφίλ μας, υπάρχει η επιλογή View activity Log.

 

6

 

Αν κλικάρουμε αυτή την επιλογή, καταρχάς δε θα ανατιναχτεί ο υπολογιστής και τούτο το λέω διότι συχνά όταν δεν γνωρίζουμε έναν χώρο, φοβόμαστε να τον εξερευνήσουμε – συμβαίνει ΚΑΙ σε εμένα.

 

7

 

Εδώ λοιπόν υπάρχουν δύο “ομάδες”.

Στην επάνω ομάδα, βρίσκονται όλες οι δημοσιεύσεις [εικόνες ή κείμενα με το όνομα μας] που μας έχουν Tag

και

στην κάτω ομάδα βρίσκονται όλες μα όλες οι κινήσεις μας στο facebook [πού σχολιάσαμε, τι σχολιάσαμε, πού κάναμε Like κτλ].

 

Σε αυτή μου την ανάρτηση μας απασχολεί η πρώτη ομάδα.

 

Προχωρούμε λοιπόν στο Review items [=έλεγχο δημοσιεύσεων και όπως βλέπετε, ζωή να έχουν οι φρενδς μου με έχουν ταγκάρει 223 άχρηστες φορές – δια αυτό στο βιβλίο μου μιλώ για την “Λαίλαπα των tag”] ώστε να αποφασίσουμε εάν θα επιτρέψουμε κάτι να εμφανιστεί στον τοίχο μας ή όχι.

 

9

 

Εάν θέλω να εμφανιστεί η δημοσίευση στον χώρο μου θα επιλέξω Add to Timeline [π.χ. το έχω κάνει σε όσες δημοσιεύσεις είχαν κριτικές για το βιβλίο μου].

Εάν θέλω να αφαιρέσω το Tag θα επιλέξω το Remove tag.

Κι αν δεν με ενδιαφέρει, το αφήνω όπως είναι – αλλά δεν εμφανίζεται κάτι στον χώρο μου.

 

Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες οι πληροφορίες και μη ξεχνάτε πως οι δυνατότητες υπάρχουν για καλό αλλά η κατάχρηση προκαλεί πάντα εκνευρισμό και συχνά δημιουργεί εστίες επικινδυνότητας.