Posted on December 15, 2018

Ο φίλος μας ο Μήτσος

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας συναντήσαμε τον «φίλο μας τον Μήτσο», έναν τύπο λίγο μυστήριο, χαμηλών τόνων, που περισσότερο παρακολουθούσε, παρά μιλούσε, που περνούσε σχεδόν απαρατήρητος αλλά πάντα βρισκόταν παρών σε όλα τα σημαντικά κι ασήμαντα που κανονίζαμε.
Και ναι, που μας εκνεύριζε καμιά φορά.

 

2005 στην Ρόδο διακοπές όλοι μαζί – κι ο Μήτσος. 2007 το μεταπτυχιακό – κι ο Μήτσος. 2008 στον γάμο της Ελένης – πώς στο καλό βρέθηκε εκεί ο Μήτσος;

 

Ο φίλος μας ο Μήτσος πάντα μας έπιανε με την άκρη του ματιού να μορφάζουμε, να μειδιούμε, ακόμα και να κοιτάζουμε αναστατωμένοι γύρω μας ψάχνοντας κάποιον μαγικό τρόπο να ξεφύγουμε ή και να τρυπώσουμε. Έπιανε τα τικ της νευρικότητας, τις άγαρμπες κινήσεις της αμηχανίας, το μουδιασμένο χτυποκάρδι του πανικού, τα άγχη, τις χαρές και τις επιθυμίες μας.

 

Ο φίλος μας αυτός ήξερε τα πάντα.

 

Η Ελένη δε θα είναι εδώ το Σαββατοκύριακο μωρέ. Ο γείτονας απολύθηκε κι οι επιπλέον σπουδές που σκέφτεσαι μάλλον δεν είναι οι σωστές. Α, να κι ο κύριος Παπαπέτρου. Καλή γνωριμία για δουλειά.

 

Από πάντα λοιπόν, μέχρι και σήμερα, ο φίλος μας ο Μήτσος, παρακολουθεί, καταγράφει και αποφασίζει όλα όσα εμείς, μέσα στη συναισθηματική μας σύγχυση δεν μπορούμε ή δε θέλουμε να αντιληφθούμε.

 

Διότι όταν εμείς παραπατούμε ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, όταν αφηνόμαστε στην πλάνη της επίγνωσης, όταν το υπογράφουμε πως είμαστε αυτοί που είμαστε και κανείς δε μας γνωρίζει καλύτερα, έρχεται ο Μήτσος και μας κουνά το δάχτυλο ή σαν από μηχανής Θεός ξορκίζει τις ψευδαισθήσεις κι αποκαλύπτει ένα παρόν κι ακόμα πιο συχνά ένα μέλλον πιο πιθανό από αυτό που σκαρφιζόμαστε μπροστά στα αδιέξοδά μας.

 

Έτσι γεννήθηκε ο φίλος μας ο Μήτσος. Όχι σαν άνθρωπος αιχμάλωτος των δεδομένων αλλά σαν οντότητα κυρίαρχη των αποφάσεων. Συνήθως μάλιστα σωστών κι ας μοιάζουν λάθος.

 

Πού να φανταζόταν ο Πέρσης Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi πως κάποτε θα έφτανε η στιγμή που ο Αλγόριθμος θα ήταν – εκτός όλων των άλλων – και πέρα από τον «φίλο μας τον Μήτσο», κάτι πολύ πιο συγκλονιστικό. Μία εναλλακτική έκδοση του ίδιου μας του εαυτού που γενναία μας επανασυστήνεται.

 

 

Εφημερίδα Μακεδονία 9/12/2018

 

 

 

 

 

Το πρώτο μου μυθιστόρημα Ρόλοι Δραπέτες

     κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή.