Posted on January 19, 2019

Μελλοντολογικόν

Από το 1984 του Όργουελ μέχρι τις λογοτεχνικές προφητείες του Ασίμοφ, το μέλλον της ανθρωπότητας σε σχέση με την τεχνολογική εξέλιξη, δεν υποκρύπτει απλά, αλλά προκαλεί έναν αναπόφευκτο τρόμο λες και οι πιο συγκλονιστικές αλλαγές θα συμβούν βίαια, βρίσκοντας τους πάντες απροετοίμαστους.

 

Η αλήθεια όμως είναι πως, όπως οι βιολογικές αλλαγές χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια για να εκκολαφθούν και να φτάσουν να αναπαράγονται σταθερά, έτσι και οι αλλαγές στην καθημερινότητα, εξαιτίας της τεχνολογίας, περνούν μέσα από το αναγκαίο φίλτρο του χρόνου.

 

Το 2019, η Google γίνεται 21 χρονών, το Facebook 15 και το Twitter 13. Η ζωή μας είναι η ίδια όπως την πρώτη μέρα που συνδεθήκαμε στο Internet; Η καθημερινότητα μας είναι η ίδια; Ακόμα και η χρήση του κινητού τηλεφώνου έχει αλλάξει. Το κινητό τηλέφωνο δεν είναι πλέον μία μηχανή επικοινωνίας. Είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα, καταγραφής, επεξεργασίας και κοινοποίησης της προσωπικής και επαγγελματικής μας παρουσίας. Κι ο τρόπος με τον οποίο θεωρούμε αυτονόητη την χρήση του είναι ουσιαστικά ένα μέλλον που ήδη συναντήσαμε.

 

Πόσα sms στέλναμε πριν 10 χρόνια και πόσα τώρα που οι περισσότεροι είμαστε στα κοινωνικά δίκτυα;
Τα ελληνικά και ξένα άρθρα για τις αλλαγές που περιμένουμε μέσα στο νέο έτος διαφέρουν κατά πολύ. Κι ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν οι χρήστες που καθώς συνδέονται στο διαδίκτυο, αίρουν τις γεωγραφικές και οικονομικές δυναμικές κι όλοι μαζί, δεν ατενίζουν απλά ένα μέλλον όπως αυτό που αναδεικνύεται στη σειρά Black Mirror αλλά ζουν στην καθημερινότητα τους όλες τις προκλήσεις που προσφέρονται σε μια αγορά συνύπαρξης και συνεργασίας.

 

Δε θα φτάσουμε, εν μία νυκτί, να εξυπηρετούμαστε παντού από ρομπότ, ούτε θα αποκτήσουμε όλοι, μέσα στα επόμενα χρόνια, αυτοκινούμενα οχήματα αλλά όλοι θα αναγκαστούμε να αντιμετωπίσουμε νέες διευκολύνσεις που κάποιες φορές θα μας ξεβολέψουν κι άλλες θα μας τραντάξουν όπως όταν είδαμε για πρώτη φορά ένα πρόσωπο σε βιντεοκλήση.

 

Στο twitter έγραψε ένας φίλος τις ημέρες των γιορτών «Μου έστειλαν SMS για καλή χρονιά, έτσι, χωρίς να είναι 2005».

 

Η εξέλιξη στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι κάτι που μας συγκλονίζει ξαφνικά μια μέρα. Η εξέλιξη είναι κάθε τι που φτάνουμε να θεωρούμε αυτονόητο, ξεχνώντας ολωσδιόλου πως πριν μερικά χρόνια θα το θεωρούσαμε αδιανόητο.

 

Εφημερίδα Μακεδονία 13/1/2019

 

 

“Στα κοινωνικά δίκτυα, ακόμα και μία νυχτερίδα μπορεί να ονειρεύεται πως μια μέρα θα γίνει γλάρος”

 

Οι Ρόλοι Δραπέτες είναι

το πρώτο μου μυθιστόρημα.