Posted on April 25, 2019

Εξέλιξη

Η κομματική συστράτευση ανώνυμων και επώνυμων λογαριασμών καθώς και η μαζική πλέον συμμετοχή πολιτικών στα κοινωνικά δίκτυα, βεβαιώνει πως ουδείς μπορεί να ξεφύγει δημόσιων πολιτικών προβληματισμών.

 

Όλα οδηγούν αναπόφευκτα στον δρόμο των διαδικτυακών δημοσιεύσεων. Από κομματικές τοποθετήσεις μέχρι βιωματικά post, οι ψηφοφόροι έχουν έρθει και παραμένουν στο διαδίκτυο συζητώντας για όσα τους ταλαιπωρούν, για όσα τους επιβάλλονται και για όσα καλούνται να αποφασίσουν.

 

Κι ενώ οι πολιτικοί καριέρας αναλώνονται κυρίως σε πολιτικές αντιθέσεις, η νέα φουρνιά των υποψηφίων έχει να αντιμετωπίσει πλήθος προκλήσεων.

 

Σε αυτό τον αγώνα επικράτησης, οι επαγγελματίες του χώρου των media, καλούνται να ορίσουν τις στρατηγικές ώστε να προωθηθεί το branding κάθε υποψηφίου.

 

Πριν δέκα χρόνια, έπρεπε να πείσει κανείς τον υποψήφιο πως η προβολή του στο διαδίκτυο πρέπει να γίνεται επαγγελματικά και συντονισμένα. Ήταν η εποχή που τον facebook λογαριασμό ή την Σελίδα, αναλάμβαναν ο γιος, η κόρη, ο αδερφός ή κάποιο βαφτιστήρι. Ήταν η εποχή που από τα τοπικά συμβούλια των χωριών μέχρι τον στόχο της ευρωβουλής, συναντούσαμε πλήθος ερασιτεχνικών φωτογραφιών χωρίς λεζάντες, χωρίς εφέ, συχνά μάλιστα με την παράδοξη αυτοπεποίθηση των greeklish, ή των κεφαλαίων, με τα ορθογραφικά λάθη να μας πετυχαίνουν στο δόξα πατρί!

 

Όχι πλέον όμως.

 

Σήμερα, στο ελληνικό διαδίκτυο, βλέπουμε επαγγελματικές φωτογραφίες, τεράστιο πλήθος δραστηριοτήτων (που παράγουν οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και ενισχύονται με τις αναδημοσιεύσεις ή την επίδοση tag των συνδαιτυμόνων), αξιοπρεπή σύνταξη και γραμματική και στοχευμένες διαφημίσεις.

 

Ένα επιπλέον νέο στοιχείο επίσης, είναι η συντονισμένη συνεργασία συμβατικών και διαδικτυακών «μεσαζόντων».

 

Δημοσιογράφοι, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, ειδησεογραφικά site, influencers, παράγουν με την σειρά τους προϊόντα προώθησης των υποψηφίων και συνδράμουν στην οικοδόμηση μίας επιτυχημένης διαδικτυακής καμπάνιας.

 

Όλη αυτή η αναπόφευκτη εξέλιξη όμως, γέννησε και φαινόμενα όπως αυτό της δολοφονίας χαρακτήρων, των ψευδών ειδήσεων και των γκροτέσκο δηλώσεων.

 

Το άλλοτε «αιρετικό» μιας δήλωσης, σήμερα φτάνει να ξεπερνά τα όρια της φαιδρότητας και συχνά αναγάγει την χυδαιότητα ή την έπαρση σε ένδειξη ιερής πανεπιστημοσύνης.

 

Κι αυτό το συνονθύλευμα εκκωφαντικών στρεβλώσεων που εκτοξεύει την αναγνωρισιμότητα και επιτυγχάνει μεγαλειώδη προσοχή, δεν έχει αποκαλύψει ακόμα το τελευταίο στάδιο στην πορεία εξέλιξης. Αυτό θα το ανακαλύψουμε πιθανότατα την επόμενη δεκαετία και θα είναι η συγκλονιστική μετάλλαξη της συλλογικής αντίληψης.

 

Βουτσκόγλου Ειρήνη

Εφημερίδα Μακεδονία 21/4/2019

 

 

 

 

Το πρώτο μου μυθιστόρημα Ρόλοι Δραπέτες είναι υποψήφιο

στα Public Book Awards στις κατηγορίες

Ελληνικό Μυθιστόρημα και Έκπληξη.