Posted on June 27, 2019

Ηλικιακό χάσμα ή χαμένη ιδιωτικότητα;

«Θέλεις να σου κάνω έναν facebook λογαριασμό;» ρώτησα τον 16χρονο ανιψιό μου. «Για ποιον λόγο;» αντέδρασε έκπληκτος «εκεί είναι όλοι μεγάλοι!»

 

Το είχα ακούσει κι άλλη φορά αυτό βέβαια, ίσως το είχα διαβάσει σε κάποια στατιστικά, ή ίσως να το γνώριζα ήδη κοιτάζοντας καθημερινά τις επαφές μου, αλλά μία τέτοια επιβεβαίωση είναι πάντα σοκαριστική.

 

Όχι μόνο μεγαλώσαμε πολύ λοιπόν αλλά οι νεαρές ηλικίες δε θέλουν να μας συναναστρέφονται διαδικτυακά.

 

Κι ενώ θα περίμενε κανείς πως η δημοσίευση εικόνων, αστεϊσμών αλλά και η συχνή χρήση διαφόρων εικονιδίων είναι ένας κοινός παρονομαστής για όλες τις ηλικίες – ως το ευκολότερο είδος έκφρασης – ακόμα κι έτσι, η συνύπαρξη αποδεικνύεται δύσκολη – συχνά δε, μοιάζει παράταιρη.

 

Ο ανιψιός μου δεν έχει δεχτεί ούτε το αίτημα που του έχω στείλει στο instagram. «Θα βλέπεις όλα όσα κάνω με τους φίλους μου, τι λέω και θα σχολιάζεις κιόλας! Αποκλείεται!»

 

Άρα το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ηλικιακό χάσμα στο facebook που έχει να κάνει με τα διαφορετικά ενδιαφέροντα. Πρόβλημα υπάρχει ακόμα και με την υποψία διασύνδεσης, εφόσον μία τέτοια ανοικτότητα φαντάζει (όχι άδικα) ως παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή των νεαρών χρηστών.

 

«Η άλλη είναι φίλη με τη μάνα της στο facebook! Δεν πάμε καλά!» μου είπε ένας μαθητής μου 17 χρονών. «Νευριάζω όταν γράφουν οι γονείς μου για εμένα στο facebook!» μου είπε ένας άλλος. «Πήγε κι έβαλε μια παλιά μου φωτογραφία που είμαι χάλια!» διαμαρτυρήθηκε μία 16χρονη. «Δεν είναι νορμάλ» αποφάνθηκε ένας άλλος.

 

 

Κι όλα τελικά μοιάζουν να γυρίζουν γύρω από εκείνη την ιδιωτικότητα που ενώ έχει αρθεί με αυτή την εξελικτική διαστροφή της υπερπροβολής στα σόσιαλ, στις πραγματικές, καθημερινές ζωές, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό στοιχείο ατομικής ελευθερίας.

 

Διότι η ιδιωτικότητα ορίζεται μέσα από περιορισμούς που ακόμα κι αν δεν τους καθορίσουμε, τους αντιλαμβανόμαστε ως κάτι αυτονόητο, απαιτώντας τον δικό μας προσωπικό χώρο κινήσεων. Κάθε πιθανή παρεμβολή αποτελεί παραφωνία που ακόμα κι εγώ η ίδια την αισθάνομαι όταν η 70χρονη μητέρα μου ζητά επίμονα να της κάνω έναν facebook λογαριασμό.

 

«Θα βλέπεις όλα όσα κάνω με τους φίλους μου, τι λέω και θα σχολιάζεις κιόλας! Αποκλείεται!» της απαντώ.

 

Βουτσκόγλου Ειρήνη

Εφημερίδα Μακεδονία 23/6/2019

 

 

Ρόλοι Δραπέτες – Κοινωνικό Μυθιστόρημα