Posted on February 1, 2011

Social Media should pay attention to Aung San Suu Kyi

Λαμβάνω αρκετά newsletter από ειδησεογραφικά site αλλά δε προλαβαίνω να τα διαβάσω όλα. Κάποιες φορές ρίχνω μια ματιά στους τίτλους κι αν έχω χρόνο , ακολουθώ το link και διαβάζω το άρθρο.

Σήμερα πρόσεξα στο mail που έλαβα εχθές [ New on The Economist online – 31st January 2011 ], τον τίτλο:

Asia: Davos woman

Aung Sang Suu Kyi’s virtual appearance at Davos was aimed more at China than America or Europe

κι όπως αντιλαμβάνεστε η λέξη virtual κέντρισε το ενδιαφέρον μου αρκετά όσο να “πατήσω” το link.

Τα αγγλικά μου είναι καλά αλλά όχι τόσο εξαιρετικά ώστε να καταλάβω με την πρώτη ανάγνωση ποια είναι η Aung Suu Kyi και γιατί δε μπόρεσε να βρίσκεται στο Νταβός.

Με την τρίτη ανάγνωση άρχισα να αντιλαμβάνομαι πως η Aung Suu Kyi ηγείται ενός κόμματος στο νεοσύστατο κράτος του Myanmar γνωστό ως Burma το οποίο έχει πλέον νέα πρωτεύουσα την Naypyidaw και πως αφενός το κόμμα της National League for Democracy (NLD) δε συμμετείχε στις εκλογές αφετέρου η ίδια βρισκόταν σε κατ’οίκον περιορισμό.
The NLD had been banned for refusing to take part in what it regarded as the fraudulent elections in November.

Δεν είχα ακούσει ακόμα την ομιλία της στο βίντεο, ούτε την είχα διαβάσει, όταν άρχισα να αναρωτιέμαι πού στο ουέμπ βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι;

Πρώτη στάση Wikipedia.

Όλα καλά κι όλα ωραία με τις πληροφορίες αλλά και πάλι , ο χάρτης δε βοηθούσε.

Πού στο ουέμπ είναι η Naypyidaw?!

Επόμενη στάση Google Maps.

Much better.

Ικανοποιημένη πλέον ως προς τη γεωγραφική θέση της ομιλήτριας, ήθελα να μάθω περισσότερα για αυτή τη Νέα Κυβέρνηση και τον ρόλο της Aung San Suu Kyi σε αυτή.

Μου έκανε εντύπωση που στο αρχικό άρθρο του The Economist αναφερόταν πως η ίδια προτίμησε να μιλήσει για τις επενδύσεις που θα έπρεπε να γίνουν στη χώρα της και όχι για τον πόλεμο εναντίον της.

Ακολούθησα έναν σύνδεσμο μέσα στο άρθρο που οδηγούσε το κείμενο the opening of Myanmar’s first parliament στο άρθρο Myanmar’s slam legislature /A parliament, but not as you know it /A far cry from real representation.

Εκεί “συνάντησα” τον Win Tin επίσης του κόμματος NLD ο οποίος όχι μόνο περιέγραφε λακωνικά αλλά με σαφήνεια την κατάσταση..

The NLD, for its part, dismisses the parliament as a sham. Win Tin, a party official who was jailed for 19 years before being released in 2008, says that “the parliament is nothing. Whether inside parliament or outside, the situation is almost the same. You have no freedom of expression.”

αλλά επεσήμαινε και κάτι άλλο πολύ σημαντικό για έναν χρήστη των Social Media :

One idea is to use the internet to create a sort of “online parliament”, where issues can be debated among those in opposition, both inside and outside the country. This week Miss Suu Kyi got her first internet connection. She has also been spending a lot of time visiting welfare and other programmes run by her party to try to rebuild it from the grassroots.

Αυτό, για εμένα ήταν η απόδειξη πως όχι μόνο δεν έχασα άσκοπα τον χρόνο μου αναζητώντας πληροφορίες αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να ανακαλύψει η Aung San Suu Kyi πως το internet είναι εδώ και την ακούει.

2 Responses to “Social Media should pay attention to Aung San Suu Kyi”

  1. Εγώ την είχα ανακαλύψει πριν λίγους μήνες όταν απελευθερώθηκε και την πήρε τηλέφωνο ο ΠΘ (για να σε σπαμάρω και λίγο http://www.primeminister.gov.gr/2010/11/19/3665) και είχα νιώσει άσχημα που δεν την είχα εντοπίσει την ιστορία της τόσο καιρό.

    Πάντως τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν πολλοί σε όλο τον κόσμο, που χάνονται μέσα στο τεράστιο περιεχόμενο του web. Η ανάδειξη τους από ρεπορταζ και έρευνες είναι, για εμένα, από τις μεγαλύτερες προσφορές των δημοσιογράφων στην ενημέρωση (δεν αναφέρομαι τόσο στους ντόπιου φυσικά).

    Υ.Γ Αρκετά ενδιαφέροντα τόσο για την ίδια όσο και για την κατάσταση στη Μπούρμα θα βρεις και εδώ http://www.burmacampaign.org.uk/index.php

    • eirini says:

      Great κι ευχαριστώ 🙂
      [Θα εκδικηθώ για το πρώτο link κάποια στιγμή. ΔΕ ΞΕΧΝΏ :-]