Posted on February 23, 2019

Η παραίσθηση της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης

Κατά την διάρκεια της διπλωματικής μου εργασίας για την μεταπτυχιακή εξειδίκευση στα πληροφοριακά συστήματα, υλοποίησα, μεταξύ άλλων, έναν λειτουργικό χώρο ηλεκτρονικής συμμετοχής ξεκινώντας από το αυτονόητο. Την εγγραφή του χρήστη στο σύστημα. Δεν είπα δηλαδή «έστω χρήστης μέσα». Διότι πώς βρέθηκε αυτός μέσα;

 

Βαθμολογήθηκα με εξαιρετικό βαθμό, ένιωσα περήφανη για την απόκτηση του μεταπτυχιακού μου τίτλου και ύστερα επανήλθα στην πραγματικότητα.

 

Αποδέχτηκα με βαριά καρδιά πως σε θέματα οργάνωσης, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση βρίσκεται ακόμα στην εποχή των δεινοσαύρων (απορεί κανείς για ποιο λόγο, προκηρύξεις που αφορούν προσλήψεις εκπαιδευτικών, αναρτώνται σε διαφορετικά site και όχι σε ένα – minedu.gov.gr, gsae.edu.gr, inedivim.gr, κάθε σχολή ΤΕΙ ή ΑΕΙ με το δικό του site, καθένας με το ηλεκτρονικό του τσιφλίκι και μητρώο να απαιτούν ξεχωριστή επίσκεψη, αναζήτηση και αίτηση) και αποφάσισα να αρκεστώ στην ευκολία των ηλεκτρονικών βεβαιώσεων και πληρωμών.

 

Έτσι, έφτασα όχι μόνο να πληρώνω ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς αλλά και να τους λαμβάνω ηλεκτρονικά, χωρίς μάλιστα να έχω ταλαιπωρηθεί σε αυτή την μετάβαση. Όλα αυτά όμως μέχρι την στιγμή που ήρθα αντιμέτωπη με το e-bill της ΔΕΗ, μία διαδικασία ιδιαίτερης ταλαιπωρίας που οπωσδήποτε σε κάτι θα εξυπηρετεί τους μεν, εξαναγκάζοντας σε φυγή τους δε (τους πελάτες εν προκειμένω).

 

Για μία αλλαγή ονόματος ή για αλλαγή στοιχείων, κάθε απόπειρα ηλεκτρονικής διευκόλυνσης απαιτεί χρόνο, συμβατικό βάσανο (η εναλλακτική της τηλεφωνικής συνεννόησης) ή οικονομική υποχρέωση, ενώ την ίδια στιγμή οι εναλλακτικοί πάροχοι ενέργειας μπορούν να μας σώσουν απλά και μόνο εάν τους δώσουμε τον αριθμό της αστυνομικής μας ταυτότητας ή το ΑΦΜ.

 

Και να’ταν μόνο αυτό; Πριν λίγες ημέρες η εταιρία τηλεθέρμανσης μας ενημέρωσε πως θα πάψει να αποστέλλει λογαριασμούς σε χαρτί. Εξαιρετικά. Λάβαμε ένα SMS λοιπόν στο οποίο αναζήτησα τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής κι εκεί με περίμενε μία έκπληξη. Το μήνυμα έδινε κωδικούς ώστε να μπω στο site της εταιρίας, από το οποίο site θα λάμβανα τον λογαριασμό με τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής.

 

Εν ολίγοις, έχουμε Φεβρουάριο του 2019 κι ακόμα στο μυαλό μερικών, ηλεκτρονικός λογαριασμός σημαίνει πως θα λάβουμε τον λογαριασμό ως αρχείο pdf κι αυτό είναι τόσο συγκλονιστικό από μόνο του που παραμένει αδιάφορο με ποιον τρόπο θα φτάσουμε στην πολυπόθητη ηλεκτρονική εξυπηρέτηση.

 

Εφημερίδα Μακεδονία 17/2/2019