Posted on September 3, 2011

Follow, Unfollow, Block, Report Spam [on Twitter]


Στο twitter ακολουθώ περίπου 1500 λογαριασμούς. Προσέξτε. Λογαριασμούς. Όχι άτομα. Διότι στο twitter “Επιτρέπεται” να διατηρείς λογαριασμό που δεν αντιστοιχεί σε πρόσωπο [όχι. αυτό δεν επιτρέπεται σε όλα τα social network].

Υπάρχουν λοιπόν φορές που το timeline ανανεώνεται σαν τρελό , όταν “μιλούν” πολλοί μαζί.

Φυσικά σε πολλούς twitter clients [όπως το tweedeck που χρησιμοποιώ] υπάρχει η επιλογή “απόκρυψης”/”σίγησης” , κάτι που δε θα το βρείτε στο κανονικό twitter αλλά εγώ ανήκω στους twitter users που δε χρησιμοποιούν λίστες ούτε την αναφερθείσα επιλογή [..προς το παρόν].

Στο twitter θα συναντήσει κανείς λογαριασμούς οι οποίοι:

1. Διαδραστικοποιούνται [συνομιλούν δηλαδή με άλλους].

2.  Εκφέρουν άποψη [συχνά με έναν ευφυή τρόπο που αποκαλύπτεται μέσα από 140 χαρακτήρες ή και όχι τόσο ευφυή].

3. Διαμοιράζουν links=συνδέσμους [ενημερώνουν]

4. Διαμοιράζουν το περιεχόμενο που οι ίδιοι δημιουργούν [post, videos, reviews etc]

Ξεκινώ δηλώνοντας ποιους αποφασίζω να μην ακολουθώ [εξ’αρχής ή στην πορεία]

The Unfollow decision

[Abuse of 1.]

Αν διαδραστικοποιείσαι με μορφή chat. Για διαλόγους που αφορούν την καθημερινότητα μας θα έλεγα πως καταλληλότερο είναι το facebook ή ίσως και ένα προσωπικό blog.  Αν λοιπόν δεν είμαστε φίλοι και στην συμβατική μου ζωή , δεν επιθυμώ να ενισχύω την οπτική και πνευματική όχληση μου [εφόσον καθημερινά βρίσκομαι τουλάχιστον σε τρεις διαφορετικούς χώρους διαδραστικότητας] εκτός και εάν έχουμε αναπτύξει τέτοια οικειότητα που ακόμα κι αν δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ, “παρακολουθεί” ο ένας τη ζωή του άλλου. Ναι. Υπάρχουν συμπάθειες και αδυναμίες και στα Social Network. Κάποιος καθίσταται αγαπητός..έτσι. Χωρίς συγκεκριμένο λόγο.

[Failed use of 1.]

Αν δε μιλάμε ποτέ ο ένας στον άλλο. Συμμετέχω αρκετές ώρες καθημερινά στο twitter δίνοντας ενημερωτικούς συνδέσμους κυρίως για θέματα διαδικτύου, ή διαμοιράζοντας τα post και τα divcast , όπως επίσης “τσατάρω” ειδικά σε κάποιο διάλειμμα ή εκφέρω άποψη. Με όλα αυτά θέλω να πω πως δίνω πολλά ερεθίσματα διαδραστικότητας στους άλλους [η αλήθεια είναι πως αν επισκεφθείτε το twitter profile μου θα δείτε πως το 70% των tweet μου είναι replies ,δηλ. περισσότερο απαντώ σε κάποιον και σε ένα πολύ μικρό ποσοστό “μονολογώ”]. Αν λοιπόν με όσα κάνω και λέω , δεν προκαλώ σε κάποιον διαδραστικότητα, δε βλέπω τον λόγο να τον ακολουθώ [εκτός κι αν πρόκειται για ειδησεογραφικό λογαριασμό όπου απλά με ενδιαφέρει να ενημερώνομαι από αυτόν]

[Failed use of 3. and 4.]

Αν με σπαμάρεις. Αν, δηλαδή γίνεσαι συχνά ενοχλητικός ή πιεστικός. Αναδημοσιεύεις πάνω από 5 φορές την ημέρα [συνήθως μάλιστα σε μικρή χρονική απόσταση] τα ίδια link. Ειδικά όταν οι σύνδεσμοι οδηγούν σε δικό μας κείμενο θεωρώ πως πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί.  Όλοι θέλουμε να διαβαστούμε αλλά για την αναδημοσίευση στηριζόμαστε σε όσους μας πιστεύουν-δεν επιβάλλουμε κατ’επανάληψη την αρθρογραφική παρουσία μας οι ίδιοι διότι κάθε μορφή εκβιαστικής επιβολής ανάγνωσης θεωρείται spam.

[Unreasonable or inappropriate use of personal communication]

Αν αντιληφθώ πως χρησιμοποιείς τα DM χωρίς μέτρο. Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της δυνατότητας προσωπικής επικοινωνίας στο twitter κι αυτό γιατί η εμπειρία μου, μου έχει αποδείξει πως μία τέτοια μέθοδος είναι δημοσιοσχετίστικη λοβιτούρα ανθρώπων που επιθυμούν να δημιουργήσουν οικειότητα και όχι να την κερδίσουν. Μη ξεχνάτε πως η οικειότητα στο διαδίκτυο είναι η βάση των social media και το στοιχείο στο οποίο στηρίζεται η εμπιστοσύνη και η υποστήριξη απόψεων.

Να επισημάνω στο σημείο αυτό πως εάν δεν ακολουθώ κάποιον, δε μπορεί να μου στείλει DM.

[Moronic support to popular accounts/persons/influencers]

Unfollow επίσης επιλέγω εάν αντιληφθώ εμμονική υποστήριξη λογαριασμών οι οποίοι συνήθως σχετίζονται με ιδιαίτερα δημοφιλείς ανθρώπους ή ανθρώπους κάποιας εξουσίας. Εάν αυτό γίνεται άμεσα φανερό; Ρωτήστε έναν οποιονδήποτε χρήστη στο twitter. Θα σας απαντήσει χωρίς δισταγμό “ΝΑΙ”. Λυπάμαι που θα είμαι εγώ αυτή που θα σας το πει αλλά δεν αρκεί να σας εκτιμά ένας δημοφιλής δημοσιογράφος, πολιτικός ή συγγραφέας. Πρέπει να σας εκτιμά ο “χρήστης”.
[Διαβάστε το Twitter success demands both top influencers and everyone else]

Το Block , θα έλεγα πως είναι μία πολύ περισσότερο προσωπική αντίδραση από ό,τι το Unfollow.

Το block στο twitter δυστυχώς δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργεί. Το facebook κυριαρχεί και σε αυτό. Ένας blocked λογαριασμός στο twitter δε μπορεί να μας ακολουθήσει παρόλα αυτά μπορεί να δει τα tweet μας όταν αναδημοσιεύονται [και εμείς τα δικά του: “i see blocked ppl” could be a movie] όπως επίσης μπορεί ανά πάσα στιγμή να επισκεφθεί το προφίλ μας [αν δεν είναι κλειδωμένο ] για να διαβάσει τα tweet μας.

Κατά καιρούς έχω “απαγορεύσει” σε ανθρώπους που δεν ακολουθώ [άρα δεν με ενδιαφέρουν] να με ακολουθούν και σε κάθε περίπτωση it was fuc*in personal.

Πιστεύω πως είναι περισσότερο ένας τρόπος δήλωσης υπέρτατης απαξίωσης σε κάποιον [χωρίς όμως σπουδαίο αντίκρισμα].

 Και φτάνουμε στο Report for spam το οποίο σημαίνει επιπλέον και block.

Όταν δηλαδή δηλώνουμε κάποιον λογαριασμό ως spam, αυτόματα αυτός δηλώνεται από εμάς και ως blocked.

Η επιλογή report for spam είναι μία δυνατότητα που συναντά κανείς σε όλα τα Social Network. Είναι ο τρόπος να ελέγξουμε , εμείς οι χρήστες, όχι μόνο αυτούς που μας ενοχλούν προσωπικά αλλά και όσους θεωρούμε πως ενοχλούν την πλειοψηφία.

It’s not only abuse of 3. and 4. 

Report for spam κάνω σε λογαριασμούς που με έχουν πείσει για Επικινδυνότητα. 

Και επικινδυνότητα, δε θεωρώ μόνο το πορνογραφικό υλικό, τις ρατσιστικές δηλώσεις ή παροτρύνσεις σε βία.

Επικινδυνότητα θεωρώ επίσης, την κατ’επανάληψη Προσβλητική Συμπεριφορά, τα κατ’επανάληψη σεξιστικά σχόλια, την εμμονή στην χυδαιολογία.

Μερικές επιπλέον παρατηρήσεις:

Καθ’ένας από εμάς είναι υπεύθυνος του περιβάλλοντος που δημιουργεί και συντηρεί ώστε να λειτουργεί με τρόπους που τον ευχαριστούν. Οι Ρυθμίσεις είναι ο καλύτερος φίλος ενός χρήστη.

Όσοι είναι καιρό στα γνωστά Social Network ξέρουν πως μία μεγάλη μερίδα “φίλων” =συνδέσμων είναι κοινή σε διαφορετικούς χώρους. Έχω π.χ. αρκετούς φίλους στο facebook οι οποίοι ήρθαν από το twitter ή και το ανάποδο. Άλλοι είναι στο Google+ και το facebook κ.ο.κ.

Κάθε Κοινωνικό Δίκτυο έχει τα δικά του στοιχεία κι αυτά τα στοιχεία καθορίζουν σε ένα ποσοστό και την συμπεριφορά μας σε αυτά. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν κάποιος που είναι ενοχλητικός στο timeline , να είναι αποδεκτός στο facebook περιβάλλον μας κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πρέπει να επισημανθεί ειδικά σε όσους πιστεύουν πως το unfollow σημαίνει αντιπάθεια.

Unfollow σημαίνει Ενοχλείς ή Αδιαφορώ. Block σημαίνει Μην ασχολείσαι μαζί μου, Get a life. Report for Spam σημαίνει Είσαι Επικίνδυνος ή η Συμπεριφορά σου δε γίνεται αποδεκτή από την πλειοψηφία.

8 Responses to “Follow, Unfollow, Block, Report Spam [on Twitter]”

 1. A.F.Marx says:

  Ενδιαφέρον ποστ και αυτό.
  Νομίζω ότι σε λίγο θα έχεις ολοκληρώσει “To εγχειρίδιον του καλώς τουϊτερίζεσθαι”
  🙂

 2. Sophy says:

  Το απόλυτο ξεκαθάρισμα! Πολυ proactive σε βρίσκω.. Είσαι σίγουρα Ελληνίδα..;

 3. lieutenant says:

  Το post επισημαίνει σωστά κάποια θέματα.
  [deleted as insulting attitude] Πριν λοιπόν δοκιμάσεις να περάσεις στον κόσμο αυτά που θες, ίσως να έπρεπε να σκεφτείς πόσο εσύ σέβεσαι το timeline των ανθρώπων που σε ακολουθούν. Γιατί:

  1. Όταν αποφασίζεις να απαντήσεις σε κάποιον τοποθετώντας πρώτα αυτό που θες να πεις και μετά το username τους, αναγκάζεις όλους που σε ακολουθούν να δουν το tweet σου, ακόμα κι αν δεν ακολουθούν το πρόσωπο στο οποίο μιλάς.

  2. Όταν τα ανωτέρω tweets δεν έχουν κάτι παραπάνω από ένα χαιρετισμό απλώς κάνεις το timeline ανυπόφορο. Το παρατήρησες πρόσφατα κι εσύ. Αλλά ίσως για σένα να ισχύουν άλλοι κανόνες.

  3. Όταν η πλειοψηφία των links που παρέχεις είναι προς δικές σου ιστοσελίδες αυτό λέγεται blatant self promotion, όπως θα έλεγες κι εσύ.

  4. Όταν αρκετά από τα tweets σου είναι προκλητικά επίτηδες, επιδιώκοντας τη φασαρία γύρω από σένα, πόσο συνάδει με τους κανόνες και την ηθική της συμπεριφοράς που προσπαθείς να περάσεις;

  5. Όταν στο Twitter μιλάς για το τι σου συμβαίνει στο Facebook ή στο google+ πόσο χρήσιμο περιεχόμενο μοιράζεσαι άραγε;

  Το γεγονός ότι έχεις αρκετούς followers δε σε κατατάσσει στους ειδικούς των social media. [deleted as jerking attitude]

 4. eirini says:

  Κάποια σημεία του σχολίου διαγράφηκαν για λόγους που καταδεικνύω μέσα στις αγκύλες. Στα υπόλοιπα απαντώ:

  1. Ναι συμβαίνει συχνά. Το κάνω ως αντικατάσταση των #ff τα οποία δεν πολυ-συμπαθώ. Όταν κάποιος ενοχλείται από αυτό τόσο πολύ, είναι δικαιολογημένος να πάψει να με ακολουθεί.

  2. Το twitter είναι και chat. Όποιος ενοχλείται από τους χαιρετισμούς μου παύει να με ακολουθεί.

  3. Ζητώ απόδειξη αυτού διότι εγώ έχω την απόδειξη για το αντίθετο. Καθημερινά δίνω 10 με 15 λινκ σε ξένα ποστ [τα οποία επιλέγω από newsletters που λαμβάνω] ενώ δικά μου ποστ δίνω μάλλον κάθε 2-3 ημέρες από ένα εφόσον δεν γράφω συχνότερα και οι ημερομηνίες το αποδεικνύουν.

  4. Επίσης ζητώ απόδειξη αυτού. Τα tweet μου είναι η άποψη μου. Όποιος ενοχλείται προσωπικά μου ζητά τον λόγο προσωπικά. Όποιος ενοχλείται από την άποψη μου, ας μη με ακολουθεί.

  5. Συζητώ όλη τη social media παρουσία μου παντού. Έτσι π.χ. ο κόσμος στο facebook μαθαίνει πώς λειτουργούμε στο twitter και το ανάποδο. Εάν κάποιος ενοχλείται παύει να με ακολουθεί.

  Ουδέποτε συστήθηκα ως ειδική των social media.
  Εδώ μάλιστα http://www.e-diva.eu/2011/08/blog-post_27.html λέω “Με δεδομένο πως ο τίτλος Social Media Zulu που μου αποδίδω αντιστοιχεί περισσότερο στον Scholar και όχι στον Professional”

  —–
  lol
  Δε με συμπαθείς και πολύ ε; 🙂 Δεν είναι απαραίτητο ξέρεις.. Τουλάχιστον εγώ σου δείχνω και πρόσωπο και ονοματεπώνυμο.

 5. roula says:

  επειδή είμαι καινούρια στο twitter, μήπως μπορείτε να μου πείτε πώς μπορώ να δω ποιοι λογαριασμοί με έκαναν unfollow διότι έχω την εντύπωση ότι κάνουν follow μέχρι να τους κάνεις follow back… δε μου πολυαρέσει να είμαι ειλικρινής. ευχαριστώ

  • eirini says:

   Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές όπου μπορείς να παρακολουθείς πόσοι και ποιοι σου κάνουν follow ή και unfollow. Μία από αυτές, αρκετά διαδεδομένη από ό,τι βλέπω στο twitter είναι το JustUnfollow. Αν το γκουγκλάρεις όπως το έδωσα θα το εμφανίσει πρώτο. Θα είσαι ήδη συνδεδεμένη στο twitter account σου και θα γίνει σύνδεση αυτής της εφαρμογής με τον λογαριασμό σου ώστε να εμφανιστούν οι πληροφορίες που θέλεις.
   Πρέπει να πω όμως πως τέτοιου είδους εφαρμογές όπου επιτρέπεις πρόσβαση στον λογαριασμό σου είναι καμιά φορά επικίνδυνες οπότε αν δεις αργότερα περίεργες κινήσεις φρόντισε να αλλάξεις τον κωδικό σου.