Posted on March 11, 2016

Τα ανταποδοτικά social media

Το έχω γράψει πολλές φορές, το αναφέρω και στο βιβλίο μου, πως τα social media είναι συχνά εκδικητικά αλλά κυρίως είναι ανταποδοτικά.

Αυτό που δεν έχω γράψει είναι πως συχνότερα η ανταπόδοση αυτή προκύπτει κατόπιν συμφωνίας και είναι ελάχιστες έως σπάνιες οι φορές που προσφέρεται αβίαστα μία στήριξη.

Το “Ευχαριστώ” και το “Μπράβο” δεν τα έχουμε εύκολα ως Έλληνες στο διαδίκτυο. Τουλάχιστον όχι, αν δεν ξέρουμε εκ των προτέρων πως θα λάβουμε κάτι ως ανταπόδοση.

Έτσι, όταν άρχισα να παρουσιάζω το βιβλίο μου και έλεγα στις επαφές μου πως περιμένω τις εντυπώσεις τους σε περίπτωση που το διάβαζαν, ούτε που φανταζόμουν τι θα ακολουθούσε.

Κι ούτε φυσικά τους “έταξα” κάτι πέρα από ένα Ευχαριστώ.

Όταν όμως τα μηνύματα άρχισαν να πληθαίνουν και μάλιστα με μία δημιουργικότητα που θα ζήλευαν πολλές διαφημιστικές εταιρίες, σκέφτηκα πως και το δικό μου το Ευχαριστώ οφείλει να είναι το ίδιο γενναιόδωρο.

Σας παρουσιάζω λοιπόν πρώτα τους ανθρώπους και ύστερα τις κριτικές τους για το βιβλίο μου “Τα διαδίκτυά μας”, σας προτρέπω να τους αναζητήσετε, να επισκεφτείτε τους χώρους τους και να τους γνωρίσετε ως ανθρώπους που θέλησαν να προσφέρουν μια καλή κουβέντα όταν την είχα περισσότερο, ανάγκη.

_________________

Βασίλης Μπαλάφας – θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο “Κάνω τα πάντα, σπουδάζω συνέχεια, σκέφτομαι, γράφω, προσπαθώ, δεν το βάζω κάτω”

“Είναι εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία η Ειρήνη μεταφέρει αυτή τη δαιδαλώδη – εν πολλοίς άναρχη – διαδικτυακή μας καθημερινότητα, με τρόπο δομημένο στο βιβλίο της. Δεν είμαι ακόμα σίγουρος αν εκείνη κατάφερε να δαμάσει αυτή την αναρχία και το δικό της χειμαρρώδες στυλ της εποχής του αντιRAM, ή αν τελικά η ανάγκη συγγραφής ενός τέτοιου βιβλίου δάμασε και εκείνη και το άναρχο περιβάλλον του Διαδικτύου. Όπως και να έχει, το βιβλίο είναι πολύ πρωτότυπο και ως εκ τούτου τίθεται μοναδικό στο είδος του για τα ελληνικά βιβλιογραφικά δεδομένα.”

Όλη η κριτική, εδώ.

_____________

christos charalampopoulos

Χρίστος Χαραλαμπόπουλος – ο άνθρωπος που πριν τρία χρόνια ήρθε σε ένα “στάτο” μου και μου είπε: βρε δεν παρατάς την κουβέντα να καθίσεις να γράψεις ένα βιβλίο; [Αυτός φταίει λοιπόν!]

“Επειδή έχει και χιούμορ, άνετα θα μπορούσε να ανήκει στην ομάδα των δημιουργών των Σίμπσονς. Είναι «ευλογημένη» με εκείνο το χάρισμα που έχουν κάποιοι άνθρωποι να σου εξηγούν με απόλυτα κατανοητό τρόπο, πράγματα, έννοιες και λειτουργίες που σου φαίνονται δυσνόητες και βρίσκονται εκτός του γνωστικού σου πεδίου. Στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο του διαδικτύου, το βιβλίο αυτό λειτουργεί σαν χάρτης περιήγησης για όλους όσοι δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την άγνωστη χώρα του διαδικτύου αλλά περιπλανόμαστε αναγκαστικά σε αυτήν.”

Όλη η κριτική, εδώ.

_____________

12755268_1124531490890178_146197070_o

Άκης Κιουπάκης – κύριος Baked Web Strategy θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει τον τίτλο “πατέρας θηλυκών τρολ, ευτυχισμένος”

“Στο σύγχρονο Διαδίκτυο, στην εποχή των social media, οι περισσότεροι από εμάς δρούμε επώνυμα. Αφήνουμε το αποτύπωμά μας μέσω των προφίλ μας διαμορφώνοντας έτσι τον ψηφιακό χαρακτήρα μας που θα μας ακολουθε΄ για τα επόμενα χρόνια.
Κακά τα ψέματα, το ελληνικό – κι όχι μόνο – Διαδίκτυο από το 2012 και μετά γέμισε με τεχνολογικά αναλφάβητους χρήστες. Οι χρήστες αυτοί όχι μόνο δε γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες που το διέπουν αλλά ούτε καν τις δυνατότητές τους.
Επίσης, ακόμη κι οι περισσότερο εκπαιδευμένοι χρήστες του Διαδικτύου πολλές φορές είτε αγνοούμε είτε αψηφούμε τους βασικούς κανόνες σωστής και υπεύθυνης συμπεριφοράς.
Μέσω του βιβλίου της, η Ειρήνη, προσπαθεί να εξαλείψει αυτά τα κακώς κείμενα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι εύκολο στην ανάγνωση προσφέροντας τόσο βασικές όσο και πιο ειδικές γνώσεις που ο καθένας μας χρειάζεται για να έχει μία αξιοπρεπή παρουσία.
Το βιβλίο “Τα Διαδίκτυά μας” το προτείνω σε χρήστες που θέλουν να είναι προσεκτικοί με την εικόνα που προβάλλουν στον ψηφιακό κόσμο, σε γονείς που θέλουν να έχουν γνώση τόσο για δική τους προστασία όσο και των παιδιών τους και φυσικά ως δώρο σε νέους χρήστες του Διαδικτύου όπως, έφηβοι, οι ηλικιωμένοι γονείς μας, θείοι – θείες κ.λπ.
Ψευδώνυμο μπορείς να αλλάξεις, ονοματεπώνυμο όχι 🙂 “

Θα τον βρείτε στο γραφείο του, εδώ.

_____________

 

logo-nop

Νίκος Καντζέλης – Μου έκανε εντύπωση το “Solution Architect” με το οποίο υπογράφει διαδικτυακά αλλά είναι αρκετά πεισματάρης κι έτσι δικαιολογείται απόλυτα ο τίτλος.

“Τα social media συνυφαίνονται όλο και περισσότερο με την καθημερινότητα μας και επιδρούν καθοριστικά στην κοινωνική και προσωπική μας ζωή.

Η Ειρήνη Βουτσκόγλου, με το βιβλίο της «τα ΔΙΑΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ» μας ξεναγεί στον συναρπαστικό κόσμο του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων.

Μέσα από το βιβλίο μπορεί κάποιος να μάθει για λειτουργίες, δυνατότητες, ρυθμίσεις αλλά και να καταλάβει τους λόγους και τους τρόπους που επικοινωνούμε μέσα από τα social media.

Το βιβλίο απευθύνεται εξίσου στον απλό χρήστη του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων που θέλει να εξοικειωθεί με έννοιες και ακρωνύμια αλλά και στον πιο έμπειρο χρήστη που του γεννά γόνιμους προβληματισμούς αλλά και τον υποψιάζει για την κοινωνική διάσταση της «εισβολής» των social media στην ζωή μας.”

Το γραφείο του βρίσκεται, εδώ.

_____________

 

alexandros fatsis

 

Αλέξανδρος Φατσής – είναι στην κυριολεξία ο κύριος Viral News!

“Αν και η συγγραφέας έχει τεράστια εμπειρία σε ό,τι αφορά τον χώρο της πληροφορικής, το βιβλίο δεν απευθύνεται σε συναδέλφους της αλλά σε όποιον έχει έστω και την παραμικρή επαφή με τον ψηφιακό κόσμο. Χωρίς δύσκολες έννοιες ή περίεργες λέξεις μεταφέρει με απλό τρόπο όσα θα έπρεπε να γνωρίζει κάθε άνθρωπος που έχει έναν λογαριασμό στο Facebook ή στέλνει έστω ένα e-mail. Πρόκειται για ένα καλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο βιβλίο στο οποίο θα δείτε πολλά στιγμιότυπα από την online καθημερινότητά σας.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το βιβλίο είναι μια απλή εισαγωγή στο διαδίκτυο ή τα social media και ότι ο πιο προχωρημένος χρήστης ή και ο επαγγελματίας δεν έχει να μάθει κάτι από αυτό. Κάθε άλλο. Η απλότητα της γλώσσας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση απλοϊκότητα των νοημάτων.”

Όλη η κριτική βρίσκεται, εδώ.

Το γραφείο του είναι, εδώ.

[Προτείνω να κατεβάσετε και το δωρεάν e-book του Google Secrets από εδώ. Το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον.]

_____________

 

12733357_896088540510330_3354613738996085715_n

 

Σταυρούλα Πανοπούλου – η φωτογραφία είναι δική της και η τιμή όλη δική μου∙ η Σταυρούλα ήταν για εμένα ο μεγάλος κριτής σε ό,τι έγραψα και αφορά ψυχολογία, χρειαζόμουν την κριτική της, ίσως και να την φοβόμουν λίγο. 🙂

“Το βιβλίο «ΤΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑ ΜΑΣ» της Ειρήνης Βουτσκόγλου.

Την κυκλοφορία του βιβλίου ανάγγειλα με χαρά πριν ένα περίπου μήνα και σε σχόλιο ανέφερα ότι θα επανέλθω «διαβασμένη». Και τούτο κάνω.

Το πήρα στα χέρια μου την Δευτέρα που βρέθηκα στο Public. Η ανάγνωση ξεκίνησε άμεσα και ολοκληρώθηκε απόψε. Το βιβλίο είναι ευκολοδιάβαστο και εξαιρετικά διδακτικό. Σε κάποια σημεία αναρωτήθηκα πώς μπορούσα να αγνοώ όσα ανέφερε. Δεν θα πω τι έγραφε. Θα πω μόνο πώς όταν άγγιξε θέματα ψυχολογίας, με βρήκε να χαμογελώ καλυμμένη πλήρως! Επίσης, όταν τέλειωσε, γύρισα σελίδα αναζητώντας την επόμενη -γιατί ήθελα “κι άλλο!”.

Η Ειρήνη Βουτσκόγλου είναι Μαθηματικός με Κατεύθυνση τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στα Πληροφοριακά Συστήματα. Στα πολλά που κάνει, θα αναφέρω τις παρουσιάσεις στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών, και τα άρθρα και τα βίντεο που δημιουργεί στο γνωστικό της αντικείμενο. Τα λέω αυτά για να σας πω ότι «ξέρει», και ότι όχι μόνο πολλά γνωρίζει, αλλά και πολύ τα μοιράζεται.

Η γνωριμία μου με την Ειρήνη ήταν διαδικτυακή. Μου έκανε εντύπωση η ευγενική της απόκριση, όταν της απεύθυνα ένα ερώτημα. Με άκουσε με υπομονή και με προέτρεψε να σκεφτώ τι ενδεχόμενα είχα κάνει λάθος. Το λάθος τότε μπορεί να μην το βρήκα, (το βρήκα πολύ αργότερα, ήταν όντως δικό μου), αλλά ο τρόπος που μου μίλησε, ήταν η αφορμή για να την αναζητήσω στο διαδίκτυο και να «βρω» το διαδικτυακό έργο της για το web! Πάνε τέσσερα χρόνια από τότε που είμαστε διασυνδεδεμένες και ομολογώ ότι αν μου έλεγαν ότι μπορείς να διατηρήσεις 10 φβ-φίλους, θα ήταν μέσα σε αυτούς.

Δεν χρειάζεται να έχετε “πρόβλημα” για να την γνωρίσετε. Η ανάγνωση του έργου της αποτρέπει τα «προβλήματα» που θα είχατε αν δεν το διαβάζατε! Μπορείτε να αναζητήστε άρθρα της και βίντεο για το διαδίκτυο. Μπορείτε, και το προτείνω, να διαβάσετε το βιβλίο της. Ίσως είναι το πρώτο βιβλίο που είναι ικανό να αφαιρέσει όλους τους «πονοκέφαλους» περί web και να μετατρέψει σε «Τα διαδίκτυά μου!» το συχνά ειπωμένο «τα διαδίκτυά μου μέσα..» -γιατί, μεταξύ μας, μόνο με γνώση φεύγει η ζοχάδα που προκαλεί η άγνοια!

—-
Η φωτογραφία κράτησε την πυξίδα, που αρχικά έτυχε να είναι εκεί, γιατί όντως το βιβλίο αυτό είναι πραγματική «πυξίδα» για το διαδίκτυο.”

Η δημοσίευση είναι στο facebook, εδώ.

_____________

katerina gerodemou

Κατερίνα Γεροδήμου – την “έδιωξε” η Ελλάδα της κρίσης αλλά εδώ υπάρχουν άνθρωποι που την αγαπούν και την περιμένουν να επιστρέψει∙ “οι άνθρωποι μου λείπουν” μου είπε..

“Διάβασα χθες το βιβλίο «Τα Διαδίκτυά μας» της Eirini Voutskoglou. Με την άδειά της αντιγράφω μία παράγραφο που ίσως θα έπρεπε να την κάνουμε “pin” στο μυαλό μας όλοι.

«Στο διαδίκτυο όλοι έχουν άποψη για όλα και την εκφράζουν είτε προϋπάρχει γνώση πάνω στο θέμα που σχολιάζεται είτε όχι κι αυτό συχνά προκαλεί την αντίδραση των ίδιων των χρηστών. Οφείλουμε να παραδεχτούμε όμως πως είναι τουλάχιστον οξύμωρο από τη μια μεριά να απαιτούμε ελευθερία λόγου στο διαδίκτυο κι από την άλλη να ενοχλούμαστε όχι απλά με μια -διαφορετική- άποψη αλλά με το γεγονός πως κάποιος έχει τη δυνατότητα και αποφασίζει να εκφράσει άποψη – η οποία, σημειωτέον, σχεδόν πάντα βρίσκει ένα έστω και περιορισμένο κοινό χειροκροτητών.»

Αυτά και άλλα πολύ χρήσιμα, σε ένα βιβλίο ευκολοδιάβαστο και κατατοπιστικό. Βρήκα πράγματα που τα ήξερα, προφανώς, γιατί απευθύνεται σε όλα τα κοινά, αλλά βρήκα και πολύ υλικό που με εντυπωσίασε. Το πιο ενδιαφέρον κεφάλαιο, για μένα, είναι το κεφάλαιο «Social Media» με πάρα πολλές πληροφορίες και ευκαιρία για προβληματισμό. Θα αναφέρω ξεχωριστά την ενότητα «Διαδίκτυο και Εκπαίδευση» και ας μην με αφορά προσωπικά αφού δεν είμαι ούτε μαθήτρια, ούτε καθηγήτρια, ούτε γονιός. Περιγράφει ένα συναρπαστικό καινούργιο κόσμο με απίστευτες δυνατότητες. Μου έφερε μια μικρή θλίψη γιατί αναφέρεται σε χρήσεις του διαδικτύου που φοβάμαι ότι δεν απαντώνται στην ελληνική εκπαίδευση, τουλάχιστον όχι ευρέως. Μακάρι το βιβλίο αυτό να αποτελέσει έναυσμα για περισσότερες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό. Είμαι σίγουρη, πάντως, ότι θα βοηθήσει παλιούς και νέους χρήστες του διαδικτύου να κατανοήσουν καλύτερα το μαγικό αυτό κόσμο. Kudos για την αναφορά στο πείραμα του Facebook και τι πραγματικά αυτό ήταν. Πολύς κόσμος δεν το ξέρει. Ειρήνη, μπράβο και πάλι.”

Η δημοσίευση βρίσκεται στο facebook, εδώ.

_____________

Δε θα μπορούσα να μη συμπεριλάβω και το τάγμα του twitter 🙂

collage

 

..και είναι και πολλοί άλλοι που μου στέλνουν φωτογραφίες και μου εύχονται και μου δίνουν κουράγιο να συνεχίσω να προσπαθώ… σε μια χώρα που σχεδόν σε τιμωρεί όταν τολμάς.

Και σας ευχαριστώ όλους απεριόριστα.

Υ.Γ. Δεν έχω συναντήσει ποτέ κανέναν τους από κοντά. Πόσο παράδοξο! 🙂