Posted on October 16, 2016

Trolling & Cyber-bullying

jzlzgn5

Δεν υπάρχει ακριβής ελληνική μετάφραση για το φαινόμενο του Trolling και τον ορισμό του Troll αλλά πρόκειται για μία κατάσταση που αναγνωρίζουν σχετικά γρήγορα, ακόμα και οι αδαείς χρήστες.

Troll στο διαδίκτυο, θεωρείται ο λογαριασμός που συχνότερα ανώνυμα προσπαθεί επαναλαμβανόμενα και τακτικά να δημιουργήσει ενόχληση και αναστάτωση σε έναν χώρο ηλεκτρονικής συμμετοχής.

Στην Wikipedia αναφέρεται πως η λέξη «τρόλινγκ» περιγράφει μία τεχνική ψαρέματος όπου το δόλωμα σύρεται στο νερό από μία κινούμενη βάρκα, ενώ τα «τρολ» ήταν δαιμονικοί νάνοι ή γίγαντες στην σκανδιναβική λαογραφία.

Στόχος των τρολ είναι να προκαλέσουν αναστάτωση, παρενοχλώντας κατ’ επανάληψη όσους συμμετέχουν σε έναν χώρο ηλεκτρονικής διαδραστικότητας. Άλλες φορές αυτή η παρεμβατική συμπεριφορά εμφανίζεται με σαρκαστικό ή χλευαστικό ύφος και άλλες φορές με πολύ πιο επιθετικό τρόπο.

Τα τρολ δεν είναι πάντα αθώοι λογαριασμοί που απλά διασκεδάζουν με την αναστάτωση που προκαλούν αλλά συχνότατα επιδεικνύουν προσυμφωνημένο επικοινωνιακό στόχο εφόσον ακόμα πιο συχνά επιτίθενται σε μεμονωμένους χρήστες και όχι σε ομάδες χρηστών που συζητούν σε ένα χώρο.
Στο ελληνικό διαδίκτυο υπάρχει έξαρση ενός ιδιαίτερα νοσηρού trolling όπου η διαδικτυακή παρενόχληση ξεπερνά ακόμα και τα όρια του διαδικτυακού εκφοβισμού [cyber bullying] με εκατοντάδες ανώνυμους «νταήδες» να επιτίθενται –συνήθως μαζικά με την δημιουργία πολλών λογαριασμών- σε επώνυμους κυρίως χρήστες.

Είναι εύκολο να εντοπιστούν οι λογαριασμοί των τρολ, κυρίως επειδή οι ίδιοι επιθυμούν να συστήνονται έτσι και συχνά απαιτούν να τους αποδεχόμαστε ως τέτοιους ώστε από τη μία να αποκτήσουν έναν χαρακτηρισμό μαζικής αναγνώρισης – την οποία μάλιστα αντιλαμβάνονται ως ένδειξη κύρους – και από την άλλη να προσελκύσουν με αυτό τον τρόπο άμεσα μία ικανοποιητική μάζα κοινού.

Το ενδιαφέρον στην συμπεριφορά των τρολ δεν αφορά τόσο τις δικές τους συμπεριφορές όσο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από μεγάλα πλήθη χρηστών. Άλλωστε, «επιτυχημένο» τρολ δεν θεωρείται κατ’ ανάγκη αυτό που επιτυγχάνει διαδικτυακή ενόχληση αλλά αυτό που διατηρεί μεγάλο αριθμό υποστηρικτών εδραιώνοντας σε ακόμα περισσότερους χρήστες την προσδοκία της ενόχλησης επειδή ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που ζητούν εκτόνωση ..δια εκπροσώπησης.

Το τρολ έχει έπαρση, απαιτεί μόνιμη και διαρκή προσοχή, προσπαθεί επανειλημμένα και συχνά απεγνωσμένα να διατηρεί αυτή την προσοχή και αναγνώριση, επιθυμεί διακαώς να επιβληθεί ως χρήστης με επιρροή και αυτά τα στοιχεία είναι που πολύ εύκολα μετατρέπουν έναν ευφυή παρεμβατικό χρήστη σε cyber bully που επιδεικνύει επικίνδυνη αστειότητα.

Για παράδειγμα, ενώ ένα γνήσιο troll ταυτίζεται συχνά με την αποκάλυψη ειδήσεων, ένας «εκφοβιστής» κατασκευάζει ειδήσεις ώστε να διασπείρει φόβο και πανικό ή επιτίθεται χυδαία σε επώνυμους χρήστες προσπαθώντας να αποδυναμώσει την επιρροή αυτών των χρηστών.

Η λέξη που χαρακτηρίζει τα τρολ είναι η λέξη Πρόκληση. Υπάρχουν για να προκαλούν ξεφεύγοντας κατά πολύ από την παλαιότερη θεώρηση της επαναλαμβανόμενης παρέμβασης. Το τρολ θέλει να προκαλεί. Υπάρχει για να προκαλεί. Απαιτεί την προσοχή και την αποδοχή των υπολοίπων, για αυτό και συνήθως φέρει ιδιαίτερα προκλητικά ψευδώνυμα με φωτογραφίες προφίλ που επιτυγχάνουν ακραίες αντιδράσεις.

Συνηθίζουν να γράφουν με κεφαλαία γράμματα, ακριβώς επειδή προσπαθούν να επιβληθούν υπονοώντας έναν ηγετικό τόνο φωνής, δεν αναλώνονται σε επιχειρήματα αλλά προτιμούν την άμεση προσβολή με χυδαίους χαρακτηρισμούς και φυσικά δημιουργούν «στρατούς» πολλαπλών λογαριασμών με τους οποίους οι ίδιοι χειροκροτούν τους εαυτούς τους, διαμοιράζοντας ακόμα περισσότερο με αυτό τον τρόπο τον λόγο τους και δημιουργώντας ένα περιβάλλον φαινομενικής αποδοχής- διότι τελικά, αποτελεί αδιαμφισβήτητη αλήθεια πως «το ίδιον του βλάκα είναι πως εκλιπαρεί να σου αποκαλυφθεί».

Όσο περισσότερη δημοφιλία παρουσιάζει ένας χρήστης και όσο πιο ενεργό παρουσία επιδεικνύει στα social media τόσο πιο γρήγορα και τόσο πιο συχνά θα αντιμετωπίζει επιθέσεις από τρολ. Κι αυτό διότι το τρολ δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα, καμία αναγνωρισιμότητα και κανένα χειροκρότημα, εάν επιτεθεί σε έναν ασήμαντο λογαριασμό. Ακόμα κι αν το κάνει, θα πρόκειται για περιστασιακή παρέμβαση. Οι επιθετικές παρεμβάσεις γίνονται συνήθως σε δημόσια πρόσωπα, σε δημοφιλείς λογαριασμούς και σε χρήστες που έχουν επιρροή στο διαδίκτυο κι αυτή ακριβώς την επιρροή επιχειρούν να αποδυναμώσουν τα troll.

Η μοναδική περίπτωση να εκνευριστεί πραγματικά ένα τρολ ή ένας εκφοβιστής είναι να τον απαξιώσουμε. Προφανώς αυτό είναι και το δυσκολότερο βέβαια εφόσον πολύ εύκολα όλοι βιώνουμε μία αίσθηση προσβολής και θέλουμε να αποκριθούμε περνώντας σε μία επιθετική αντίδραση, αλλά ειδικά στην περίπτωση των «τρολ» επιβεβαιώνεται περίτρανα η ρήση «ένα πράγμα δεν αντέχουν οι άνθρωποι, την περιφρόνηση».