Δε γίνεται να ξεκινήσει κείμενο που αφορά τα δεδομένα μας χωρίς να αναφερθούν οι ιαχές για την απαγόρευση χρήσης δεδομένων από τον «σατανά» τον Ζούκερμπεργκ. Διότι πάντα θα μας τρομάζει αυτό που δεν καταλαβαίνουμε και στο διαδίκτυο πάντα θα πουλά αυτό που τρομάζει- οπότε do the math.
Έτσι, συχνά πυκνά, εμφανίζονται δημοσιεύσεις (που προτρέπουν μάλιστα σε αντιγραφή και επικόλληση, μη τυχόν παραχαραχθεί το μανιφέστο) γεμάτες με ακατανόητες απαγορεύσεις και αναφορές σε Συνθήκες που κανείς δε γνωρίζει. Οι λέξεις, βλέπετε, φέρουν την βαρύτητα του πλαισίου στο οποίο παραπέμπουν.
Εάν αποφασίσουμε να σοβαρευτούμε όμως, θα αντιληφθούμε πως πολλά από όσα μας εξαγριώνουν δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μία αναπόφευκτη διεύρυνση ελευθεριών, τις οποίες ελευθερίες καλούμαστε να διαχειριστούμε.
Ο πρώτος σπασμός συνήθως προκαλείται όταν υπενθυμίζεται στους χρήστες πως πριν αποκτήσουν το διαδικτυακό τους σπιτικό σε ένα κοινωνικό δίκτυο, αποδέχονται τους όρους ενός συμβολαίου. Είναι πράγματι ιδιαίτερα κουραστικό και άρα απίθανο να μελετήσουμε τα συμβόλαια που υπογράφουμε στο διαδίκτυο αλλά κάθε ηλεκτρονική διευκόλυνση (όπως είναι το κλικ σε ένα «Αποδέχομαι») μας επιφορτίζει με την ευθύνη να αναγνωρίζουμε την εξέλιξη της διαδικτυακής μας παρουσίας όπως και την κοστολόγησή της.
Το διαδικτυακό προφίλ είναι μία νέα μορφή ταυτότητας, η οποία σε αντίθεση με την κλασική αστυνομική ταυτότητα, είναι δημόσια άμα τη εμφανίσει της και περιέχει πλήθος περισσότερων πληροφοριών που δεν χρειάζεται να δηλωθούν άμεσα από εμάς τους ίδιους αλλά πηγάζουν μέσα από την καθημερινή δραστηριότητά μας, δημιουργώντας το πλέγμα μιας «λειτουργικής» προσωπικότητας.
Παράλληλα, έννοιες όπως «συλλογή δεδομένων» ή «στοχευμένη διαφήμιση» αλλά και πολύ πιο σύγχρονες, όπως «facial recognition» (αναγνώριση προσώπου), είναι σύγχρονοι όροι τους οποίους πρέπει να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε, από την στιγμή που κυκλοφορούμε με την σύγχρονη ταυτότητα του διαδικτυακού προφίλ.
Υπάρχει λοιπόν μία άμεση ανάγκη εκπαίδευσης στα σύγχρονα πλαίσια, όπου η φωτογραφία, το όνομα, οι «φίλοι» αλλά και κάθε κλικ, δομούν μία νέα ταυτότητα για τον καθένα από εμάς. Μία ταυτότητα που υπερβαίνει την δήλωση παρουσίας και δημιουργεί ένα περιβάλλον χαρακτηριστικών, που άλλοτε μπορούν να μας εκθέσουν κι άλλοτε να μας διευκολύνουν, πάντα με την αζημίωτη διαμεσολάβηση των διαδικτυακών επιχειρήσεων.
Εφημερίδα Μακεδονία 27/1/2019