Posted on February 7, 2019

Ιδιωτική δραστηριότητα σε δημόσιο χώρο

Συχνά αναφερόμαστε με πικρία ή οργή στην διαρκή χρήση ηλεκτρονικών συσκευών από τα παιδιά, καταδεικνύοντας το λάθος των κηδεμόνων να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές ως λειτουργία «σίγασης» του παιδικού «σαματά».

 

Στην πραγματικότητα όμως, ο κόσμος των ενηλίκων είναι αυτός που καθρεφτίζεται στα παιδιά.
Στα λεωφορεία για παράδειγμα, είναι σύνηθες να μιλούν στο κινητό και οι ήχοι από τα κινητά ή τα τάμπλετ είναι συχνά μία εκνευριστική όχληση.

 

Γράφουμε λοιπόν, εκατοντάδες χιλιάδες κείμενα για την ορθή χρήση του διαδικτύου, για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, για τον εθισμό στο διαδίκτυο και αμελούμε να αναλογιστούμε την προετοιμασία πριν το πρώτο κλικ. Μια προετοιμασία που θα γεννήσει πολλαπλασιαστικά μια αγωγή υπόλογη στις σύγχρονες προκλήσεις.

 

Καταλήγει να θεωρείται δεδομένο για παράδειγμα, πως η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών σε δημόσιους χώρους, παρότι πρόκειται για συσκευές ιδιωτικής δραστηριότητας (δεν ζητά κανείς από τον διπλανό του στο δρόμο ή στο λεωφορείο να συμμετάσχει σε μία ηλεκτρονική δραστηριότητα επικοινωνίας ή κοινωνικοποίησης), εγκαταστάθηκε στη ζωή μας σαν ένα δώρο που το χειριζόμαστε δικαιωματικά χωρίς να χρειάζεται να λογοδοτήσουμε, να ζητήσουμε άδεια ή να διανοηθούμε την ενόχληση που ίσως προκαλούμε.

 

Όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς εξακολουθούν να θεωρούνται από την πλειοψηφία των επιβατών ως μέσα εκδρομικών διαδρομών και όχι ως επαγγελματικές αναγκαιότητες μετακίνησης, με τις συνομιλίες (τηλεφωνικές ή όχι) να διαχέουν προσωπικά δεδομένα (που κατά τα άλλα, τόσο μας απασχολούν στο Ίντερνετ), τους ήχους των κινητών σε σταθερή επιβολή, ακόμα και την μουσική των οχημάτων σε ψυχαγωγική προσφορά. Λες κι οι άνθρωποι που πηγαίνουν ή γυρίζουν από την δουλειά, τον γιατρό, τις υπηρεσίες ή ακόμα και τις σχολές τους, έχουν την διάθεση να βιώνουν σε διάρκεια χρόνου ένα εξαναγκαστικό ντελίριο ευφορίας.

 

Η ιδιωτική δραστηριότητα σε δημόσιο χώρο εκτείνεται πέρα από το σύγχρονο πλαίσιο των κλικ. Πέρα ακόμα και από το επιβλαβές μιας δραστηριότητας όπως είναι το κάπνισμα. Η αδυναμία να αντιληφθούμε πως κάτι ιδιωτικό επιβάλλεται από εμάς τους ίδιους ως δημόσιο είναι μία τρομακτική στρέβλωση που γεννάται πριν καν πιάσουμε στα χέρια μας ένα κινητό.

 

Κι εκεί ακριβώς, πριν το πρώτο κλικ, είναι που πρέπει να δομήσουμε μια σύγχρονη αγωγή.

 

Εφημερίδα Μακεδονία 3/2/2019

 

 

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την συνέντευξη που έδωσα στον Μίλτο Γήτα (Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων) για το μυθιστόρημά μου Ρόλοι Δραπέτες.