Posted on December 14, 2011

20+11+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις όταν έρχεσαι στο διαδίκτυο

Τις ημέρες που πλησιάζουν Χριστούγεννα/Πρωτοχρονιά συνηθίζουμε να δημοσιεύουμε αναρτήσεις που είτε αφορούν ανασκόπηση είτε θέτουν νέους στόχους για την καινούργια χρονιά.

Στο σημερινό βίντεο αναφέρω 20+11+1 πράγματα που θεωρώ από την εμπειρία μου πως πρέπει να γνωρίζει κάποιος όταν έρχεται στο διαδίκτυο κι αν δε τα γνωρίζει με το που θα έρθει, καλό είναι να τα μάθει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κάνετε ένα τεστ στον εαυτό σας. Πόσα από αυτά, τα γνωρίζετε ήδη;

Πολλά θα σας είναι γνωστά.

Για τα άγνωστα, ευελπιστώ πως θα δημοσιεύσω περισσότερες πληροφορίες μέσα στο 2012.

Σας εύχομαι
Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος
Ειρήνη Βουτσκόγλου [aka e-diva producing divcast]

9 Responses to “20+11+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις όταν έρχεσαι στο διαδίκτυο”

  1. Έχω την αίσθηση ότι τα περισσότερα από όσα αναφέρεις, οι πιο πολλοί χρήστες των social media τα γνωρίζουν, αλλά τα αγνοούν (δηλαδή δεν τα λαμβάνουν υπόψιν) σκόπιμα!

  2. eirini says:

    Καταρχήν δεν είμαι και τόσο σίγουρη πως τα γνωρίζουν. Επίσης άλλο χρήστης social network και άλλο χρήστης social media. Ο πρώτος ποστάρει τραγούδια και quotes ο δεύτερος συμμετέχει σε συζητήσεις με άποψη. Ο χρήστης των social media δε γνωρίζει απλά τι είναι wikileaks φερ’ειπείν αλλά ξέρει και ποιος είναι ο Ασάντζ και γιατί κατηγορήθηκε.
    Ο νέος χρήστης ίσως έχει ακουστά [θα έπρεπε] την wikipedia ενώ ο χρήστης των social media ξέρει πώς να συμπληρώσει ένα άρθρο της wikipedia.
    Θα μπορούσα να συνεχίσω με άπειρες άλλες διαφορές..

  3. Δε διαφωνώ στην διαφοροποίηση που κάνεις μεταξύ media και network.
    Απλά εγώ θεωρώ, τουλάχιστον από όσα βλέπω στη μικρή έστω συμμετοχή μου στα δίκτυα, ότι πολλοί χρήστες σκοπίμως (για διάφορους λόγους) “αγνοούν” επιδεικτικά τα όσα αναφέρεις…

    • eirini says:

      Ειλικρινά αδυνατώ να αντιληφθώ γιατί “σκόπιμα” κάποιος δε θέλει να γνωρίζει..

  4. αντωνης says:

    Δεν μπορεί να θεωρέις το wikileaks σταθμό στου διαδικτυου τη στιγμή που εισαι υπερ sopa/pipa….
    Κάπου αυτα τα δύο είναι αντιφατικα..

    • eirini says:

      Καθένας καταλαβαίνει ό,τι επιθυμεί κι ό,τι μπορεί.
      Τα sopa/pipa/acta είναι εντυπωσιασμοί που σκάνε ανά 3-ετία ως πρόθεση απειλής για να κρατούνται ισορροπίες.
      Οι πραγματικοί περιορισμοί στο διαδίκτυο δεν έχουν όνομα, υπάρχουν κ επιβάλλονται χωρίς να το παίρνει κανείς χαμπάρι.
      Εγώ είπα πως η λογική με την οποία σερβίρονται τα sopa/pipa δεν είναι απολύτως άτοπη αλλά υποστήριξα μία από τις βασικές πεποιθήσεις μου, πως οι χρήστες no matter what *πάντα* θα βρίσκουν τρόπους να ελιχθούν και να εξελιχθούν.
      Τα wikileaks είναι ακριβώς η απόδειξη σε αυτό που υποστηρίζω.

  5. αντωνης says:

    Θεωρω πως η λογική που σερβίρονται τα sopa/pipa ειναι κυρίως λογική υπεράσπισης των συμφερόντων εταιριών. Η απειλή που αναφέρεις είναι και αυτή υποκειμενική. Απειλούν ποιους?Αυτους που θεωρούν ότι η γνώση και η καλλιτεχνική δημιουργία πρέπει να είναι ελεύθερη? Υπο αυτό το πρίσμα θεωρώ πως πρόκειται για άτοπη σύλληψη. Το internet ποτε δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα αν δεν επικρατούσε η λογική της ελευθερίας.Ποτέ δεν θα υπήρχε η google.Ποτέ δεν θα υπήρχαν λειτουργικά οπως το linux με τεχνολογίες πολύ ανώτερες των windows και του παιδικού mac.Οι εταιρίες λοιπον χρησιμοποιούν ένα μέσο “ελεύθερο” όπως το internet για την προώθηση των προϊόντων τους και ταυτόχρονα απαιτούν να πληρώσεις!Χρησιμοποιούν κάτι που κάποιοι δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν με την ιδέα της ελευθερίας!Καταλαβαίνω τον τρόπο που αναπτύσεις τη σκεψη σου σχετικά με τα sopa/pipa και απλά συμπληρώνω το οξυμωρο στη συμπεριφορά των εταιρείων.
    Όσο για τους περιορισμούς στο διαδικτυο που υπάρχουν θα συμφωνήσω αλλά αυτό αφορά τους απλους χρήστες. Οι power users ξερουν παρα πολύ καλά τον τρόπο ανάδειξης της ανωνυμίας τους!

    • eirini says:

      Εγώ επιμένω πως η λογική των sopa/pipa είναι για να υπερίπταται μία απειλή στους χρήστες αλλά κυρίως στα site που κερδίζουν πολλά πολλά χρήματα από διαφημίσεις [βλέπε megaupload] δίνοντας τη δυνατότητα να κατεβάσει κανείς παράνομα κάτι που για το οποίο δεν έχει πληρώσει στον δημιουργό.
      Η ελευθερία δε στο internet είναι τόσο πολτοποιημένη ως έννοια όσο και το δωρεάν. Η φιλοσοφία του Open Source άλλωστε είναι “free as in free speach, not as in free beer“.

  6. αντωνης says:

    Θα μπορουσα να συμφωνησω με την εννοια “απειλη” αν δεν ειχε συλληφθει ο Julian Assange.