Posted on December 1, 2018

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι μία διαρκής ενηλικίωση

2018 κι ακόμα συζητάμε για την τρομακτική πρόκληση της ασφάλειας στο διαδίκτυο. 2018 κι ακόμα μιλάμε με νουθετήσεις τύπου «μη μιλάτε με αγνώστους» (μα αν μιλούσα μόνο με γνωστούς θα έμενα στο τηλέφωνο!) και «μη δίνετε το email σας» (μα και στο taxisnet χρειάζεται να έχω δώσει email!).

 

Την ίδια στιγμή, ένα τεράστιο ποσοστό χρηστών δε θυμάται τους κωδικούς του, δεν μπαίνει ποτέ στο email του (όπου έρχονται ειδοποιήσεις ύποπτων κινήσεων) και κλικάρει ό,τι υπερσυμπαντική σαχλαμάρα του στείλουν.

 

2018 και «ασφαλής πλοήγηση» θεωρείται ακόμα ένας οδηγός παλιακών συμβουλών που το μόνο που κατορθώνουν είναι να τρομάζουν κάθε φορά που βρίσκεσαι στην ανάγκη να χρησιμοποιήσεις το άτιμο το «ιντερνέ».

 

Κι ενώ στα κοινωνικά δίκτυα αυτός ο φόβος εξανεμίζεται μόλις βρεθούμε με το «παρεάκι» (που θα το πάρουμε στο λαιμό μας με ένα λάθος κλικ), όταν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποια μορφή ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης πολιτών, κοκαλώνουμε από τον φόβο πως το παραμικρό στραβοπάτημα θα μας βάλει σε μπελάδες.

 

Δεν είναι μόνο αυτός ο διάχυτος απολύτως άκυρος φόβος με τον οποίο μας εμποτίζουν οι κατά φαντασία ειδήμονες αλλά είναι κι αυτή η παντελής έλλειψη ψηφιακής συνειδητότητας. Δεν έχουμε συναίσθηση ποιοι είμαστε στο διαδίκτυο (λογαριασμοί), πώς συστηνόμαστε (με IP), ποια είναι τα κλειδιά μας (οι κωδικοί) και ποιος ο πίνακας με τις ασφάλειες της ύπαρξης μας (το email μας).

 

Διαβάζουμε ανοησίες τις οποίες αποδεχόμαστε άκριτα (αμφισβητήστε τα πάντα, ακόμα κι αυτό το κείμενο!) και παρασυρόμαστε από τους αυτοματισμούς, έτοιμοι να ρίξουμε την ευθύνη πάντα σε κάποιον άλλο!

 

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι μία διαρκής ενηλικίωση.

 

Έχε τον έλεγχο της ηλεκτρονικής σου παρουσίας. Μη βιάζεσαι να κάνεις κλικ. Οι κωδικοί είναι δική σου ευθύνη. Βλέπε τα email σου τουλάχιστον μέρα παρά μέρα. Έλεγξε τις ρυθμίσεις ασφαλείας στους χώρους σου. Μη πουλάς μαγκιά, θα την βρεις μπροστά σου και μην ανέχεσαι εκφοβισμούς από κανέναν σαλτιμπάγκο που βρήκε μια πόρτα ανοικτή και μπήκε – για αυτό υπάρχουν τα delete, unfriend και block.

 

Πάρε στα χέρια τη ζωή σου και πορεύσου συνετά σε ένα σύμπαν που το δημιουργείς εσύ ο ίδιος με κάθε σου κλικ.

 

Εφημερίδα Μακεδονία 25/11/2018

 

 

 

 

 

Το πρώτο μου μυθιστόρημα Ρόλοι Δραπέτες

κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή