Posted on June 8, 2019

Δικαίωμα στο fake;

Τα περιστατικά που αφορούν στα κοινωνικά δίκτυα και φτάνουν στο φως της δημοσιότητας συνήθως είναι προσεκτικά επιλεγμένα ενώ άλλα, σημαντικότερα, θάβονται κάτω από την αδυναμία να εντοπίσεις τα γεγονότα τους σε μία μηχανή αναζήτησης.

 

Περιστατικά που αφορούν πολιτική δε, αφήνουν στο πέρασμά τους μία ενορχηστρωμένη εντύπωση την στιγμή που το πραγματικό ζητούμενο θα έπρεπε να είναι πώς επηρεάζουν την ζωή μας και τι δείχνουν για τον τρόπο σκέψης μας στην εποχή του ψηφιακού θορύβου.

 

Αυτές τις ημέρες ένα τέτοιο περιστατικό κέρδισε την προσοχή μου.

 

«Ψεύτικα βίντεο που παρουσιάζουν την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, σε ομιλία της να είναι τόσο μεθυσμένη που δεν μπορεί να αρθρώσει λέξη, κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου. Σύμφωνα με την Washington Post τα βίντεο είναι κατασκευασμένα και η φωνή της Πελόζι έχει αλλοιωθεί ώστε να φαίνεται ότι είναι μεθυσμένη.» (Πηγή: dikastiko.gr)

 

Στην σελίδα theguardian.com υπήρχε σύνδεσμος προς ένα από τα fake video στο facebook και αναφερόταν η πραγματικά σοκαριστική απόφαση της πλατφόρμας να μην «κατεβάσει» το βίντεο αλλά απλά να ελαχιστοποιήσει την εμφάνισή του στα news feed των χρηστών, προχωρώντας σε μία ανόητη παραπομπή προς ένα fact-checking site (ιστοσελίδα για έλεγχο γεγονότων) με την επισήμανση πως το βίντεο είναι παραπλανητικό.

 

Όταν ρωτήθηκαν οι αναγνώστες της facebook σελίδας Politics WatchDog εάν το βίντεο θα έπρεπε να διαγραφεί, εκείνοι απάντησαν αρνητικά διότι.. ζουν σε «ελεύθερη χώρα».

 

 

Το απολύτως τραγελαφικό είναι πως από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2019, το facebook φέρεται να έχει διαγράψει περίπου 3,39 δισεκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς, οι οποίοι με το δίκιο τους μπορούν να αναρωτιούνται γιατί δεν υπάγονται κι εκείνοι στην κατηγορία «ελεύθερη χώρα».

 

Κι εκεί που αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η συμπεριφορά όλων μας απέναντι σε έναν fake λογαριασμό εάν δήλωνε πως είναι fake, συνειδητοποιώ πως όλοι οι λογαριασμοί είναι εν δυνάμει fake, εφόσον για να χαρακτηριστεί ως τέτοιος ένας λογαριασμός θα πρέπει να έχει γίνει ειδική αναφορά από τους υπόλοιπους χρήστες.

 

Το δικαίωμα στο fake λοιπόν ήρθε για να μείνει ως στοιχείο της σύγχρονης πραγματικότητας. Μίας πραγματικότητας που αναπόφευκτα θα μας φέρει αντιμέτωπους με αυτό που επιλέγουμε να ανεχόμαστε ή βολεύει να χειροκροτούμε.

 

 

Βουτσκόγλου Ειρήνη

Εφημερίδα Μακεδονία 2/6/2019

 

 

Ρόλοι Δραπέτες – Κοινωνικό Μυθιστόρημα