Posted on July 25, 2019

Η ψυχή του ηγεμόνα, του Κωνσταντίνου Μανίκα

Τον Κωνσταντίνο Μανίκα τον συνάντησα στο διαδίκτυο. Πιθανότατα μας έφεραν κοντά οι παρόμοιες πολιτικές οπτικές και γρήγορα καταλήξαμε να είμαστε τακτικοί ο ένας στις δημοσιεύσεις του άλλου.

 

[Εκτός των άλλων ο Κωνσταντίνος είναι ένας απίστευτα ευγενής και γενναιόδωρος άνθρωπος]

 

Εύστροφος και δραστήριος, όπως φαίνεται τόσο από την λειτουργία του site του όσο και από την ραδιοφωνική του εκπομπή, μας σύστησε το βιβλίο του «Η ψυχή του ηγεμόνα», το οποίο τράβηξε την προσοχή μου κυρίως λόγω του τίτλου του αλλά και της περίληψης που διάβασα στο οπισθόφυλλο.

 

Επιπρόσθετα είχα μία περιέργεια να δω τον τρόπο με τον οποίο εκφραζόταν σε ένα μυθιστόρημα ένας άνθρωπος, που η πλειονότητα των κειμένων του διαδικτυακά ήταν πολιτικές τοποθετήσεις και αναλύσεις.

 

Το σοκ του δοκιμιακού λόγου σε βρίσκει από τις πρώτες σελίδες. Ευτυχώς. Ξέρεις δηλαδή πως δεν καραδοκούν εκπλήξεις έκφρασης. Από την αρχή ο συγγραφέας σου εξηγεί πως δεν θα τα βγάλεις εύκολα πέρα με όσα ακολουθούν.

 

Δεν πρόκειται για επιτηδευμένη μαεστρία αλλά για μία αυστηρά πειθαρχημένη απόφαση να αντιμετωπίσεις ό,τι ακολουθεί με ευλαβική προσοχή και σοβαρότητα.

 

Αν στο μυαλό του αναγνώστη υπάρχει η εικόνα της ανέμελης απόλαυσης ενός βιβλίου στην παραλία, να το ξεχάσει.

 

Η ψυχή του ηγεμόνα δεν είναι ένα βιβλίο για παραλία.

Είναι ένα βιβλίο που θα σε αναγκάσει να μελετήσεις τις λέξεις, να αναγνωρίσεις τις εκφράσεις και φυσικά να αντιμετωπίσεις θαρραλέα τις αλήθειες του.

 

Ο Κωνσταντίνος Μανίκας γράφει για πολιτική και ξέρει πολύ καλά τι λέει. Δεν πρόκειται για μία ελαφριά μυθοπλασία που φαντάζει παράδοξη.

 

Η ψυχή του ηγεμόνα είναι μία απολύτως αληθινή – και όχι απλά αληθοφανής – ιστορία.

 

Είναι ένα βιβλίο που θα σου θυμίσει την ομορφιά των λέξεων και το χορευτικό ντελίριο των εκφράσεων.

 

Από την πρώτη στιγμή σκέφτηκα πως θα είναι ένα καταπληκτικό δώρο για έναν μαθητή που επιθυμεί να εκπαιδευτεί λίγο περισσότερο στην ανάπτυξη ιδεών.

 

Πρόκειται για ένα βιβλίο με αδιαμφισβήτητο πνευματικό βάρος.

 

 

Η ψυχή του ηγεμόνα – Κωνσταντίνος Μανίκας – Εκδόσεις Ιωλκός